Kelime İlişkilendirme Yoluyla Öğrencilerin Drama ile İlgili Kavramlara İlişkin Bilişsel Yapılarının İncelenmesii

Necdet Aykaç, Hilal Bilgin, Gözde Bacakoğlu

Öz


Bu araştırmanın amacı, kelime ilişkilendirme testi aracılığıyla öğrencilerin drama ve drama ile ilişkili kavramlara ilişkin ön bilgilerinin ve bilişsel yapılarının incelenmesidir. Araştırma tek gruplu ön-test son-test modelinde tasarlanmıştır. Araştırma, 2014- 2015 yılı güz döneminde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde okuyan 60 öğrenci ile birlikte yürütülmüştür. Veri toplama aracını geliştirmek amacıyla drama dersi ile ilişkili drama, doğaçlama, rol oynama olmak üzere 3 tane anahtar kavram seçilmiş, bu kavramlardan oluşan bir kelime ilişkilendirme testi hazırlanmış ve araştırmada kullanılmıştır. Öğrencilere bu kelime ilişkilendirme testi drama dersinden önce uygulanmış, 14 hafta süresince drama dersi eğitimi verilmiş ve aynı test ders döneminin sonunda öğrencilere son test olarak bir kez daha uygulanarak deneysel işlemler tamamlanmıştır. Kelime ilişkilendirme testi ile toplanan veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, öğrencilerin drama dersi aldıktan sonra drama ve dramayla ilgili kavramlarla ilişkilendirdikleri kelime sayısı drama dersinden önce bu kavramlarla ilişki kurabildikleri kelime sayısından daha fazladır. Bunun yanı sıra, öğrencilerin drama dersi öncesinde drama ve rol oynama kavramlarına ilişkin sahip oldukları kavram yanılgılarının büyük ölçüde ortadan kaldırıldığı görülmektedir. Böylece, drama dersinin kavram öğretimi ve özellikle öğrencilerin zihninde bir kavram ile ilgili var olan kavram yanılgılarını ortadan kaldırma konusunda etkili olduğu savunulabilir.


Anahtar Kelimeler


Drama; Rol oynama;Doğaçlama; Kelime ilişkilendirme testi.

Kaynaklar


Adıgüzel, H. Ö. (Ed). (2002). Prof. Dr. İnci San’a armağan yaratıcı drama: 1985-1995 yazılar. Ankara: Naturel Yayıncılık.

Adıgüzel, Ö. (2010). Eğitimde Yaratıcı Drama. Ankara: Naturel yayınları.

Bahar, M., Alex H. J. ve Sutcliffe, R.(1999). Investigation of students’ cognitive structure in elemantary genetics through word assocation tests. Journal of Biological Education, 33 ( 134).

Bahar, M., Nartgün, Z., Durmuş, S. & Bıçak, B. (2006). Geleneksel ve Alternatif Ölçme ve

Değerlendirme Öğretmen El Kitabı. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Bahar, M. ve Özatlı, S. (2003). Kelime İletişim Test Yöntemi ile Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin canlıların Temel Bileşenleri Konusundaki Bilişsel Yapılarının Araştırılması. BAÜ Fen Bil. Enstitüsü Dergisi, 5 (2).

Courtney, R. (1989). Culture and the creative drama teacher. Youth Theatre Journal, 3 (4).

Ekiz, D. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

Ercan, F., Taşdere, A., Ercan, N. (2010). Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişimin Gözlenmesi. Journal of Turkish Science Education. 7 (2), 136-154.

Hauslein, P.L; Good, R.G. ve Cummins, C.L.( 1992). Biology Content Cognitive structure: From Science Student to Science Teacher . Journal of Resarch in Science Teaching .(29), 939-964.

Karasar, N. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kazancı, M., Bora, D.N. ve Katırcıoğlu ( 2005). Mayoz bölünme konusunun öğrencilerdeki Anlamlı Öğrenme düzeyinin kelime Çağrışım Testi ile Araştırılması. Eurasian journal of Educational Resarch ( 21), 146-154.

Posner, G.T.j., Strike K.A., Hewson, P. W.and Gertzog, W.A. (1982).Accmomodation of a scientific Conception : Toward a Theory of Conceptual Change. Science Education, (66), 211-227.

Pfundt, H., and Duit, R. ( 1991). Students’alternative Frame Works And Science Education Germany. İnstitute For Science Education at the University of Kiel.

Mc Caslin, Nellie (1990). Creative Drama in the Classroom. Longman 5th Ed. Players Press, inc. California.

Heathcote, Dorothy (1984). Collected Writings, Hutchinson, London.

Polisini, Judith Kase (1994). The Creative Drama Book Three Approaches. Anch Orage Pers. New Orleans. Usa.

San, İnci (2002). “Yaratıcı Drama –Eğitsel Boyutları” Yaratıcı Drama 1985- 1995 Yazılar. (Edt. H. Ömer Adıgüzel,). Ankara: Naturel Yayınları.

Somers, J. (1994). Drama in the curriculum. London: Cassell.

Tsai,C-C. and Huang, C.-M.( 2002). Exploring Students’Cognitive Structures in lerning science : A Reviev of Relavant methods. Journal of biological Education.36,(4), 163-169.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. ( 2013). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin yayıncılık.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır