Anne Baba Olma Farkındalığı Gelişiminde Yaratıcı Dramanın Yöntem Olarak Kullanılması

Özlem Gökbulut

Öz


Bu çalışmanın amacı; oyun, öğrenme, eğitim, özgüven, ödül, ceza, tüketim, bireysel özellikler vd. gibi kavramlardan hareketle yaratıcı drama ile çocukluğun temel değerlerini anlamak ve yapılan “farkındalık” gelişimi çalışması ile okul çalışanları, öğretmenler ve velilerin arasında sağlıklı bir okul aile iletişimi sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak 2004 –2005 Eğitim Öğretim Yılının Bahar Döneminde MEB’e bağlı bağımsız bir anaokuluna devam eden 120 çocuğun anne babası, anaokulu’nun öğretmenleri ve çalışanları olmakla birlikte tüm anne babalar, okulöncesi eğitimi öğretmenleri projenin temel hedef kitlesi olarak belirlenmiştir. Çalışma, alan uzmanlarının rehberlik ettiği bilgi, duygu ve deneyimlerin 9 oturumda paylaşıldığı bir ön hazırlık bölümü ile okul yöneticisi/drama liderinin rehberlik ettiği 8 oturumda (24 saat),  ele alınan konuların yaratıcı drama yöntemiyle işlendiği uygulama bölümünden oluşmuştur. Veri toplama araçlarından edinilen bulgulara göre çalışmanın genel amacına ulaştığı, davranış değişikliği açısından katılımcılarda farkındalık yaratıldığı söylenebilir.


Anahtar Kelimeler


Çocuk, çocukluğu ve yetişkinliği anlamak, yaratıcı drama, okul aile iletişimi

Kaynaklar


Adıgüzel, H.Ö. (1994). Eğitimde Yeni Bir Yöntem ve Disiplin: Yaratıcı Drama 1985–1995 Yazılar. Ankara: Natürel Yayınevi.

Hamurcu, H., ve Ekinci, D. (2004). Reggio Emilia yaklaşımında teknoloji kullanımı. Çoluk Çocuk Dergisi, 37, 1, 16.

Okvuran, A. (1995). Çağdaş insan yaratmada yaratıcı drama eğitiminin önemi ve empatik eğilim düzeylerine etkisi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 1, 1, 186.

Öz, İ. (2003). Eleştirmeyin yargılamayın. Çoluk Çocuk Dergisi. 27, 18.

San, İ.(1989). Yaratıcı Drama – Eğitsel Boyutlar. Yaratıcı Drama 1985 –1995 Yazılar. Editör: H. Ömer Adıgüzel .(s.81–90). Ankara: Natürel Yayınevi.

Şatır, S. (1996). Özel Tevfik Fikret Lisesi öğrencilerinin akademik başarılarıyla ilgili anne - baba davranışları ve akademik başarıyı artırmaya Yönelik anne–baba gereksinimlerinin belirlenmesi. ayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi.

Üstündağ, T. (2002).Yaratıcı Drama Öğretmenimin Günlüğü. Ankara: Pegem A Yayıncılık,


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır