Lehrstück (öğretici oyun)− "Learning-Play"(öğrenme oyunu) Siyasal-Pedagojik Bir Tiyatro Konseptinin Gelişimi, Değişimi ve Güncelliği

Florian Vaßen

Öz


Bertolt Brecht „Lehrstück“ (öğretici oyun) başlığını 1929 yılında ilk defa kullandığında ve Baden-Baden müzik festival haftası kapsamında „Das Badener Lehrstück“ (Baden Öğretici Oyunu) adlı oyunu 28.7.1929 tarihinde gösterime koyduğunda, belirli bir hususta epik tiyatro deneyimlerinin ötesine taşan yeni bir tiyatro türüne başlamıştı: Tiyatronun asıl kategorisi sayılan izleyiciler için oyun anlamındaki sahne ile izleyiciler arasındaki iletişim ortadan kaldırıldı veya en azından ikinci plana düştü. Brecht’in ifade ettiği gibi, "öğretici oyun izlenerek değil, oynanarak öğretir. Öğretici oyun için izleyiciye gerek duyulmamakla birlikte, izleyici doğal olarak değerlendirilebilir"[1]. Brecht tiyatro araçlarını kullanmakla birlikte asıl tiyatroya ihtiyaç duymayan bir dizi deneylere girişti […]."[2] Brecht bunun yerine „faal olanla izleyeni“, yani „siyasetçiyle filosofu“ birbirinden ayırmayarak, kendi kendini yansıtan ve teori ile uygulama arasındaki ayrımı ortadan kaldırmaya çalışan siyasal-pedagojik bir oyun sürecini başlattı[3].


[1]Bertolt Brecht: Öğretici oyun kuramı: Brecht’in öğretici oyun modeli. Belgeler, Tartışma, Tecrübe, Yayımlayan:  Reiner Steinweg. Frankfurt 1976, S. 164.

[2]Bertolt Brecht: [Hitler öncesi Alman Draması].: B.B.: Eserler. Büyük Berlin ve Frankfurt Şerhi. Yayımlayan: Werner Hecht . Cilt. 22.1. Berlin .1993, S. 167.

[3]Bertolt Brecht: Eğitim kuramı: Brecht’in öğretici oyun modeli, S. 71.


Anahtar Kelimeler


Öğretici oyun, Bertolt Brecht

Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır