Okulöncesi Eğitimi Fen Etkinliklerinde Doğa Olaylarının Neden Sonuç İlişkilerini Belirlemede Yaratıcı Dramanın Etkililiği

Elif Erkoca Akköse

Öz


Okulöncesi fen etkinliklerinde doğa olaylarının neden sonuç ilişkilerini belirlemede yaratıcı dramanın etkililiğini belirlemeye yönelik yapılan bu araştırma, deneme modellerinden kontrollü öntest sontest modele göre gerçekleştirilmiştir.Araştırma deney grubunda 14, kontrol grubunda 14 olmak üzere toplam 28 tane 6 yaşındaki çocuk üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formu, video ve etkinlik materyalleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler ışığında video analizi ve istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir.Araştırmada deneklerin öntest ve sontest puanlarına ilişkin yüzde ve frekans hesaplaması deneklere ilişkin yapılan video analizlerinden elde edilmiştir. Ayrıca deneklerin öntest ve sontest puanlarına ilişkin standart sapma ve aritmetik hesaplamasının yapıldığı betimsel istatistiksel analizler ile deney ve kontrol grubundan elde edilen puanlar arasındaki farkın anlamlı olup olmadığı nonparametrik testlerden olan “Mann-whitney-U” testi ile istatistiksel analiz yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler SPSS 11,5 programı ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Yapılan video kayıt analizi ve istatistiksel analizlerle elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir. Okulöncesi eğitimi fen etkinliklerinde öğretim yöntemlerinden yaratıcı dramanın kullanıldığı deney grubu ile düz anlatım yönteminin uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin doğa olaylarının neden sonuç ilişkilerini belirleme becerileri arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır. Bir başka deyişle, yaratıcı dramanın kullanımı, çocukların fen etkinliklerinde doğa olaylarının neden sonuç ilişkilerini belirleme becerilerini geliştirmektedir.


Anahtar Kelimeler


Okulöncesi eğitim, yaratıcı drama, bilim etkinlikleri

Kaynaklar


Adıgüzel, H. Ö.(2006). Yaratıcı Drama Kavramı, Bileşenleri ve Aşamaları. Çağdaş Drama Derneği Yaratıcı Drama Dergisi, 1 (1), 17-27.

Akkuş, O. ve Özdemir, P. (2006). Yaratıcı Drama İle Matematik ve Fen Alanındaki Bilim İnsanlarının Yaşam Öykülerine ve Bilime Katkılarına Yeni Bir Bakış. Çağdaş Drama Derneği Yaratıcı Drama Dergisi, 1 (1)59-71.

Aktaş-Arnas, Y. (2003). Fen Eğitimi. Çocuk ve Aile Dergisi, Ekim Sayısı, 42-47,

________________. (2002). Okulöncesi Dönemde Fen Eğitimi, Yaşadıkça Eğitim Dergisi, 76 , 4-6.

Albayrak, H. (2000). Selçuk Üniversitesi Anaokulu/Anasınıfı Öğretmenliği El Kitabı.

İstanbul. Haziran Yayınları.

Demiral, Ö. (1986). Okulöncesi Döneminde Fen ve Doğa Çalışmaları, Ya-Pa 4. Okulöncesi Eğitimi Yaygınlaştırma Semineri. Ankara: Ya-Pa Yayınları,.

Genç, N. (2003). Eğitimde Yaratıcı Dramanın Alımlanması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 24, 196-205.

Gönen, M. ve Dalkılıç, N. U. (1997). Anaokuluna Devam Eden 60-72 Aylık Çocuklara Destekleyici Olarak Uygulanan Eğitimde Drama Programının Çocukların Dil Gelişimine Etkisinin İncelenmesi. Okulöncesi Eğitim Sempozyumu. Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi.

Güven, İ. (2003). Drama Öğrenme-Öğretme. Ali ÖZTÜRK(Ed.) Çocukta Yaratıcılık ve Drama. Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

Haktanır, G. ve Başer, İ. (1997). Yaratıcı Drama ve Oyunla Eğitim Uygulamaları. Okulöncesi Eğitim Sempozyumu. Ankara, Ankara Üniversitesi Basım Evi

Kelner, L. B. (1993). The Creative Clasroom. United States of America, Heinemann,

McCaslin, N. (2000). Creative Drama in the Clasroom and Beyond. United States of America, Longman,

Oktay, A. ve diğerleri. (1994). İstanbul’daki Okulöncesi Eğitim Kurumları İle İlgili Bir Durum Tespiti Araştırması. İstanbul Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 6.

Okvuran, A. (2005). Okulöncesi Dönemde Yaratıcı Drama, Çoluk Çocuk Dergisi, Haziran sayısı.

Ömeroğlu-Turan, E. ve diğerleri. (2003). Okul Öncesi Eğitimde Drama Teoriden Uygulamaya (2. Baskı), Ankara, Kök Yayıncılık.

Önder, A. (1999). Eğitici Dramanın Doğru Olarak Uygulanması. Marmara Üniversitesi

Anaokulu/Anasınıfı Öğretmeni El Kitabı,. 1. Baskı. İstanbul, Ağustos

Öztürk, A. (2006). Öğretmen Yetiştirmede Yaratıcı Drama Yöntemiyle İşlenecek Tiyatro Dersinin Öğretmen Adaylarındaki Sözel İletişim Becerilerine Etkileri, H. Ömer ADIGÜZEL (Ed.) Yaratıcı Drama (1985-1998 Yazılar). Ankara, Naturel Yayıncılık.

___________.(2001). Eğitim-Öğretimde Yeni Bir Yaklaşım: Yaratıcı Drama. Anadolu Üniversitesi Kurgu Dergisi. 18, 251-259.

Tuluk, N. (2004).Yaratıcı Drama. Pivolka, 3 (15), 10-12.

Tuğrul, Belma. (2003). Çocukta Yaratıcılık ve Drama. Ali ÖZTÜRK (Ed.) Okulöncesinde Dramayla Fen ve Matematik Eğitimi. Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları,

_____________.(2005). Çocuk Gelişiminde Anaokulu Eğitiminin Önemi. Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi. 6 (62). http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/sayi62/tugrul.htm adresinden 31/10/2006 tarihinde indirilmiştir.

Üstündağ, Tülay. (1998). Yaratıcı Drama Eğitim Programının Ögeleri Eğitim ve Bilim/Education and Science dergisi,22 (107), 30-37.

Yıldız, Vesile. (1997). Okul Öncesi Eğitimde Oyunun Kullanılması. İzmir Eğitim Sempozyumu, Nasıl Bir Eğitim Sistemi: Güncel Uygulamalar ve Geleceğe İlişkin Öneriler.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır