İkibinli Yıllarda Türk Oyun Yazarlığı

Selen Korad Birikiye

Öz


Bir ülkenin özgün tiyatro üslubundan söz etmek isteniyorsa yapılacak  ilk şey, yazılı tiyatro metinlerini gözden geçirmektir. Yazılı metin henüz tamamlanmamış bir tiyatro anlamını taşısa da, Antik Yunan’dan beri tiyatronun temel öğelerinden birisi olma özelliğini korumuştur. Dolayısıyla bir ülkenin tiyatrosunu anlayabilmek için, tiyatro metinleri inanılmaz ipuçları sağlarlar.

Bu bildirinin amacı, Türkiye’de darbe sonrası döneminin ardından geçen sürecin ardından yeni milenyumun oyun yazarlığına nasıl bir dönem açtığını saptamaktır. Bunu yapabilmek için 2000’li yıllarda Devlet Tiyatroları, İBŞT, Kocaeli ve Eskişehir Şehir Tiyatroları ile özel tiyatroların repertuvarlarına odaklanılacaktır. Ortaya çıkan portre, Türk toplumunun geçirdiği toplumsal ve politik dönüşümle de bağlantılı olarak,  tiyatronun içinde bulunduğu durum  üzerine bir fikir verecektir. Bu tanımlayıcı bir araştırma olacak, birincil ve ikincil verilerin  yardımıyla bir literatür tarama çalışması yürütülecek, oyunların  içerikleri analiz edilerek, dönem eğilimi karşılaştırması yapılacaktır. Cumhuriyet döneminin başlangıcından 1980’lerin sonuna kadar üzerinde önemle durulan bu konu, böylece yeni binyılın getirdiği verilerle –şu an için- tamamlanmış bir tarihsel çizgiye oturabilecektir.


Anahtar Kelimeler


Oyun yazarlığı, tiyatro, temalar, türler

Kaynaklar


Akı, N.(1968). Çağdaş Türk Tiyatrosuna Toplu Bakış. Ankara: Bilgi Basımevi.

Akıncı, U. (2003). Kalemden Sahneye, I. İzmir: YGS yayınları.

And, M. (1983). Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu. Ankara: Türkiye İş Bankası yayınları.

Belkıs, Ö. (2003). Kalemden Sahneye II. İzmir: YGS yayınları.

Çelenk, S. (2003). Kalemden Sahneye III. İzmir: YGS yayınları.

Korad Birkiye, S. (1996). “Representation of Family and Women in Turkish Republican Drama”. Unpublished MS dissertation, Ankara: METU.

Nutku, Ö. (1985) Dünya Tiyatrosu Tarihi 2. İstanbul: Remzi Kitabevi.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır