Ortaöğretim 9. Sınıf Kimya Dersi ve Yaratıcı Drama Yöntemi

Emine İspir, Tülay Üstündağ

Öz


Bu çalışmanın amacı; ortaöğretim 9. sınıf Kimya Dersinde yer alan kimyasal maddelerin özellikleri ve periyodik cetvelin tarihçesi gibi konuların yaratıcı drama yöntemiyle işlenmesine örnek oluşturmak, öğrencilerin bilgi düzeylerini farklılaştırmak, kimyanın günlük hayatın bir parçası olduğunu kavratmak ve derse ilişkin duyuşsal özellikleri arttırmaktır. Çalışmada 20 öğrenci ile 21 saat süren 7 oturum uygulanmıştır. İlk oturumun başında ve yedinci oturumun sonunda, öğrencilerin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yazılı sınav yapılmıştır. Çalışmalarda bir gözlemci bulunmuş ve her oturum sonunda gözlem formu doldurmuştur. Ayrıca bir gözlemci, oturumlarla ilgili yorum yazmıştır. Duyuşsal özelliklerdeki olası değişimleri belirlemek amacıyla, 5 öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Sonuç olarak; yaratıcı drama yönteminin kullanıldığı 9.sınıf Kimya Dersinde,  öğrencilerin bilgi düzeylerinin farklılaştığı ve derse ilişkin duyuşsal özelliklerin arttığı söylenebilir.


Anahtar Kelimeler


Ortaöğretim, 9. Sınıf, Kimya Dersi, Yaratıcı Drama Yöntemi

Kaynaklar


Adıgüzel, H.Ö. (2006). Yaratıcı drama kavramı, bileşenleri ve aşamaları. Yaratıcı Drama Dergisi, 1, 17-31.

Akbaş, Ö. (2007). Yaratıcı drama ile küresel ısınma ve kuraklık. Çağdaş Drama Derneği Yaratıcı Drama Liderlik/Eğitmenlik Programı Yayımlanmamış Bitirme Projesi, Ankara.

Akkuş, O. (2006). Matematikçilerin yaşam öyküleri ve yaratıcı drama. Çağdaş Drama Derneği Yaratıcı Drama Liderlik/Eğitmenlik Programı Yayımlanmamış Bitirme Projesi, Ankara.

Andersen, C. (2000). Process Drama and Science Inquiry. Symposium at the Third International Drama in Education Research Institute, Columbus, OH, USA.

Atasoy, B., Genç, E., Kadayıfçı, H., Akkuş, H. (2007). 7. sınıf öğrencilerinin fiziksel ve kimyasal değişmeler konusunu anlamalarında işbirlikli öğrenmenin etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 12-20.

Demircioğlu, G., Kadıoğlu, Ö. ve Ayas, (2000). Türkiye ile İngiltere’deki Kimya Öğretmeni Yetiştirilmesinin Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, IV. Fen Bilimleri Kongresi, Milli Eğitim Basımevi-Ankara, 6-8 Eylül, 445-450.

Gail, C. A. ve Rosalind, F. M. (1993). Science through drama. Science Activities, 30, 3-23.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı. (2007). Ortaöğretim 9. Sınıf Kimya Dersi Öğretim Programı, 5, 8, 9.

Özdemir, P. (2006). Fen ve Teknoloji alanındaki ünlü bilim adamlarının bilime katkılarına ilişkin bir yaratıcı drama sürecinin planlanması. Çağdaş Drama Derneği Yaratıcı Drama Liderlik/ Eğitmenlik Programı Yayımlanmamış Bitirme Projesi, Ankara.

Üstündağ, T. (2005) Yaratıcılığa Yolculuk. (3. baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır