Drama Gösterilerinin Değerlendirilmesi

Ayşe Okvuran

Öz


Bu araştırmanın amacı Ankara’daki okulöncesi eğitim kurumlarındaki drama gösterilerinin genel bir değerlendirmesini yapmaktır. Araştırmanın çalışma grubu 2005-2008 yılları arasında anaokullarında ya da anasınıflarında yapılan yedi drama gösterisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri drama öğretmenlerinin izniyle video kayıtları yapılarak elde edilmiştir. Yedi drama gösterisi alandan dört uzman tarafından kategoriler oluşturularak değerlendirilmiştir. Bu kategorilerin olumlu, olumsuz, karışık ve nötr olarak duygusal yön analizleri yapılmıştır. Dört uzmanın ayrı ayrı ve aynı anda yaptıkları değerlendirmeleriyle geçerlik ve güvenilirlik belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Ankara’daki okulöncesi kurumlarındaki drama gösterisi, oyunun akışı, oyuncuların katılarak oynaması, oyunun konusu, oyuna içeriden müdahale, oyundaki boşluklar ve liderin oyuna katılımı kategorilerinde olumlu, oyunun ezbere dayalı olması, doğaçlamanın yer alıp almaması, bedeni kullanma, didaktiklik açısından olumsuz bulunmuştur. Oyunlardaki dansların oyuna uygunluğu, oyuncuların sahnedeki rahatlığı, oyunun dili, oyuncuların bedenini kullanması, oyunun mesajı açısından karışık olarak yorumlanmıştır. Bu araştırma yedi drama gösterisinin görsel ve sözel dilinin içerik analizi için ön çalışma niteliğindedir.


Anahtar Kelimeler


Eğitimde drama, drama gösterisi

Kaynaklar


McCaslin, N.(1990). Creative drama in the classroom. California: Longman:

Tavşancıl, E., ve Aslan, A. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.

Okvuran, A. (2004). Okul öncesi eğitim kurumlarındaki drama gösterilerinin değerlendirilmesi. 4. Ulusal Çocuk Kültürü Kongresi. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.

Okvuran, A., Tavşancıl, E., ve İlhan, A. (2006). Çocuk tiyatroları, içerik analizi, Ankara ili örneği. 2. Ulusal Çocuk Edebiyatı Sempozyumu. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.

Fox, D. (1969). The research process in education. Holt: Rinehart.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır