Dramanın Duygusal Zeka Gelişimine Etkisi

Sibel Güneysu, Belkıs Tekmen

Öz


Bu çalışmada, günümüzde önemi giderek artan dramanın duygusal zekanın gelişimine etkisi incelenmektedir. Çalışmaya Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesinde drama dersini alan otuz lisans öğrencisi katılmaktadır. Nitel araştırma tekniklerinden toplu görüşmeler, portfolyo değerlendirme, video kayıt ve gözlem teknikleri kullanılarak drama eğitiminin kişilerin duygusal zeka ve iletişim becerileri üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Duygusal zekanın gelişimi için sağlıklı bir iletişime gerek duyulduğu gibi, iyi ve güvenilir bir iletişim için de duygusal zekanın gelişimine gereksinim vardır. Birbirini tamamlayan bu iki bileşen, duygusal zeka ve iletişim becerileri,  drama eğitimi öncesinde, süreç boyunca ve sonrasında çok yönlü ve derinlemesine araştırılmıştır. Bireyin kendi potansiyelini tanıması ve gelişme kaydedebilmesi için en elzem bileşenlerin başında kişinin duygularının farkında olması, bunu ifade edebilmesi ve sağlıklı iletişim kurması gelir. Aynı zamanda iletişimi sağlıklı hale getirebilmek için de duygunun açık ve doğru şekilde iletilmesi ve alıcı kişinin de bunu tanımak konusunda yeterliliğin olması gerekir. Drama çalışmalarının özünde birlikte üretme ve paylaşma isteği olduğundan, birbiriyle etkileşim  içinde olan ve birbirlerini besleyen bu iki bileşenin de gelişmesi için uygun bir ortam oluşmaktadır.


Anahtar Kelimeler


Duygusal zeka, iletişim becerileri, eğitimde drama

Kaynaklar


Akyol Köksal, A. (2003). “Okulöncesi Eğitimde Drama ve Örnek Çalışmalar”. Okulöncesinde Drama ve Tiyatro. Türkiye 5. Drama Liderleri Buluşması Bildirileri. Oluşum Tiyatrosu ve Drama Atölyesi. Ankara: Fersa Matbaacılık, s.63-76

Andersen-Warren M, Mitchell S (eds) 1995 Dramatherapy: Clinical Studies. J Kingsley P, London

Çam, S. (1997). İletişim becerileri eğitim programının öğretmen adaylarının ego durumlarına ve problem çözme becerisi algılarına etkisi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara : Yayınlanmamış Doktora Tezi.

Goleman, D. (2000). İşbaşında duygusal zeka. İstanbul:Varlık Yayınları.

Güneysu, S. (1999). Çok yönlü zeka ve eğitimde drama. Türkiye 1. Drama Liderler Buluşması. Ankara:Oluşum Tiyatrosu ve Drama Atölyesi, 45-52.

Güneysu, S., Çağlayan, E., Kaygısız, P. (2005). Beyin araştırmalarının eğitime yansıması. Ankara: SMG Yayıncılık.

Konrad, S. (2001). Duygusal zeka sayesinde başarılı bir hayat: Duygularla güçlenmek. İstanbul: Hayat yayıncılık.

Mayer, J.& Salovey, P. (1993). The intelligence of emotional intelligence. Inteligence, 17, 433-442.

Özdemir, L. (2003). Yaratıcı drama dersinin duygusal zeka gelişimine etkisi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Bursa :Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Öztürk, A. (1999). Öğretmen yetiştirmede yaratıcı drama yöntemiyle işlenecek tiyatro dersinin öğretmen adaylarındaki sözel iletişim becerilerine etkileri. Eğitimde Tiyatroda Yaratıcı Drama, Çağdaş Drama Derneği Bülteni, 3(4), 33-35.

Riseborough R (1993). The use of drama in health education. Nursing Standard 7(15–16): 30–32

Sağlam, T.(1997). Eğitimde drama. VI. Uluslararası Eğitimde Drama Semineri, Drama Maske Müze. Yayına Hazırlayan: İnci San. Ankara: Çağdaş Drama Derneği, 33-35.

San, İ. (1999). Sanatlar Eğitimi Üzerine Yeni Düşünceler, 1. Ulusal Sanat Eğitimi ve Sorunları Sempozyumu, Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayın1arı, s.1-8, Çanakkale.

Ulaş, A. H., Topal, Y. (2006). Effects of creative, educational drama activities to develop oral skills in primary school. [Electronic version]. EKEV Akademi Dergisi, year: 10, 29.

Yıldırım, A., Şimşek, H. (1999). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi, s. 85.

Wasylko, Y., Stickley, T. (2003). Theatre and Pedagogy: using drama in mental health nurse education. Nurse Education today(23), 443-448.

Wright P. R. (2006). Drama education and development of self: Myth or reality?. Social Psychology of Education. 9:43-65 DOI: 10.1007/s11218-005-4791-y


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır