Türkçe Ders Kitaplarında Önerilen Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Uygulanabilirliği

Murtaza Aykaç

Öz


Bu çalışma, Türkçe ders kitapları ve öğretmen kılavuz kitaplarındaki önerilen etkinliklerde yaratıcı drama yöntemine ne ölçüde yer verildiğini, önerilen etkinlikler içerisinde yaratıcı drama yönteminin uygulanabilirlik düzeyini ve yaratıcı drama yönteminin dört temel beceriyi (dinleme, konuşma, okuma ve yazma) kapsayacak biçimde planlanıp planlanmadığını saptamayı amaçlamaktadır. Betimsel nitelik taşıyan bu çalışmada öğretmen kılavuz kitaplarındaki etkinlikler belirtilen alt amaçlar çerçevesinde incelenmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak 1.- 5. Sınıf Türkçe Öğretim Programı, ders kitapları, çalışma kitapları, öğretmen kılavuz kitapları kullanılmıştır. Bu yönüyle veri toplama aracı olarak kullanılan kitaplardaki etkinlikler araştırmanın amaçları dikkate alınarak incelenmiş, elde edilen veriler değerlendirilerek tablolarda sıklık olarak verilmiş ve yorumlanmıştır. Yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak hazırlanan ve 2006 yılında uygulamaya konulan Türkçe Öğretim Programı’nda, yaratıcı drama yöntemine önceki programa göre daha geniş yer verilmesine karşın Türkçe Dersi’nde etkili bir öğrenmenin oluşturulmasında yararlı olacak bir yöntemden yeterince yararlanılmadığı görülmektedir.


Anahtar Kelimeler


Türkçe Öğretim Programı, Türkçe Etkinlikleri, Yaratıcı Drama

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (1993). Bir İletişim Yolu Olarak Drama. Bilar Gençlik Sorunları Semineri, Ankara.

Adıgüzel, Ö. (2006) Yaratıcı drama kavramı, bileşenleri ve aşamaları. Yaratıcı Drama Dergisi.1 (1), 17-30, Ankara: Naturel Yayınları.

Aykaç, N. ve Ulubey, Ö. (2008). Yaratıcı drama yöntemi ile yapılandırmacılık ilişkisinin 2005 meb ilköğretim programlarının değerlendirilmesi. 13. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama / Tiyatro Kongresine Sunulan Bildiri, Ankara.

Brooks, J. G., Brooks, M. G. (1999). The Courage to be Constructivist. Educational Leadership, November, 57 (3), (18-24).

Ergün, M. ve Özdaş, A. (1997). Öğretim İlke ve Metotları. İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları.

Kavcar, C. (2002). Türkçe çğretiminde dramatizasyon yöntemi. Yaratıcı Drama Yazılar (Ed. H.Ömer Adıgüzel). Ankara: Naturel Yayınları.

MEB. (2004a). İlköğretim Türkçe Öğretim Programı ve Kılavuzu (1-5 Sınıflar). Eğitim Amacıyla Hazırlanan Taslak Baskı: Ankara.

MEB. (2007c). İlköğretim Türkçe 2 Öğretmen Kılavuz Kitabı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Saray Matbaacılık.

MEB. (2008b). İlköğretim Türkçe 1 Öğretmen Kılavuz Kitabı. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Kelebek Matbaacılık.

MEB. (2008d). İlköğretim Türkçe 3 Öğretmen Kılavuz Kitabı. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Bediralp Matbaacılık.

MEB. (2008e) İlköğretim Türkçe 4 Öğretmen Kılavuz Kitabı. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Bediralp Matbaacılık.

MEB. (2008f). İlköğretim Türkçe 5 Öğretmen Kılavuz Kitabı. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Bediralp Matbaacılık.

San, İ. (2002). Yaratıcı Drama’nın Eğitsel Boyutları. -Yaratıcı Drama Yazılar- (Edt. H.Ömer Adıgüzel) Ankara: Naturel Yayınları.

Sever, S. (2004). Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme. Ankara: Anı Yayıncılık.

Sever, S. (2005). 2004 Öğretim programında türkçe öğretimi anlayışı. Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu. 14-16 Kasım, Kayseri: Sim Matbaası.

Sever, S. (2007). Türkçe öğretiminde, sanatsal bir uyaran olarak karikatürün kullanılması. Anadolu Üniversitesi VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, Bildiriler. 27-29 Nisan Eskişehir: Nobel Yayın Dağıtım.

Sever, S. (2008). Eğitimde ve bilimde türkçe eğitimi. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 100’üncü Yılında Eğitim Kurultayı. İnönü Üniversitesi 24-26 Nisan Malatya: İnönü Üniversitesi Yayınları.

Sönmez, V. (2007). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

Üstündağ, T. (1996). Yaratıcı dramanın üç boyutu. Yaşadıkça Eğitim Dergisi. (49), 22, Ankara.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır