Yaratıcı Dramanın Okula Yabancılaşma Yaşayan İlköğretim 5. Sınıf Öğrencileri Üzerindeki Etkisinin Çocukların Tiyatrosu Yoluyla İncelenmesi

Özlem Yılmaz, Serap Antepli

Öz


Bu çalışmanın amacı, yaratıcı drama yönteminin okula yabancılaşma yaşayan ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin yabancılaşma düzeyleri üzerindeki etkisinin çocukların tiyatrosu yoluyla incelenmesidir. Çalışma, 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında Ankara ili Çubuk ilçesindeki resmî bir ilköğretim okulunda yapılmıştır. Çalışma, 5. sınıf öğrencilerine uygulanan “Öğrenci Yabancılaşma Ölçeği” (ÖYÖ) sonucunda, yabancılaşma puanı en yüksek çıkan 6’sı erkek, 7’si kız toplam 13 öğrenci ile yürütülmüştür.  Çalışmada, öğrencilerle toplam 38 saatlik on dört oturum yapılmıştır.  Bu oturumların ardından yapılan atölye çalışmalarından yola çıkılarak bir tiyatro gösterisi hazırlanmasına karar verilmiştir. Bu gösterinin sahneleme aşaması için 24 saatlik ön hazırlık, sahneleme öncesi için de iki kez genel prova çalışması yapılmıştır. Gösterinin hazırlanmasında literatürde “Çocukların Tiyatrosu” olarak geçen ve tamamen yaratıcı drama ile gerçekleşen bir yöntem kullanılmıştır. Atölye çalışmalarındaki canlandırmalar doğrultusunda yapılan sahneleme çalışmaları sonucunda, davetiyesi, metni, adı, dekoru ve kostümü tamamen çocuklara ait  “Hayaller ve Gerçekler Okulu” isimli tiyatro gösterisi sergilenmiştir. Çalışmaların başında 13 öğrenciye ön test olarak uygulanan ÖYÖ, çalışma sonunda son test olarak tekrar uygulanmıştır. Buna göre (istatistiksel olarak) öğrencilerin okula yabancılaşma ön test- son test puanları arasındaki farkın manidar olup olmadığı ilişkili örneklem için t-testi analizi ile kontrol edilmiştir. Analizde manidarlık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Sonuç olarak veri toplama araçlarından elde edilen bulgulara göre yaratıcı drama yöntemi ile katılımcıların yabancılaşma puanlarının manidar düzeyde farklılaştığı ve son test puanlarının ön test puanlarından daha düşük olduğu görülmüştür

Anahtar Kelimeler


Yaratıcı Drama, Çocukların Tiyatrosu, Okula Yabancılaşma, Güçsüzlük, Anlamsızlık, Kuralsızlık, Sosyal Soyutlanma.

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (2006). (Ed.). Yaratıcı Drama 1985-1998 Yazılar (2. Baskı). Ankara: Naturel Kitap Yayın Dağıtım.

Akfırat, Ö.F. (2006). Sosyal yeterlilik, sosyal beceri ve yaratıcı drama, Yaratıcı Drama Dergisi Cilt 1, Sayı 1

Bayer, M. (2006). "Sokak Çocuklarının Eğitiminde Drama ve Tiyatro'nun Kullanılması ve Bir Uygulama.": Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tiyatro Anabilim Dalı, Ankara.

Bayhan, V. (1997). Üniversite Gençliğinde Anomi ve Yabancılaşma, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara: Filiz Matbaası.

Bronfenbrenner, U. (1974). The Origins of Alienation. Scientific American, 231, 53-61.

Dökmen, U .(1987). Empati kurma becerisi ile sosyometrik statü arasındaki ilişki. A.Ü.

E.B.F. Dergisi, 20(1-2),183-2007.

Duhm, D. (1996). Kapitalizmde Korku (2. Baskı), (Çev.Sorgut Sölçün), Ankara: Ayraç Yayınevi, Psikolojik Kitaplar Dizisi.

Freire, P. (1998). Ezilenlerin Pedagojisi (Üçüncü Basım), (Çev.: D. Hattatoğlu- E. Özbek), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Fromm, E. (1996). Sağlıklı Toplum (3. Basım), (Çev.: Yurdanur Salman- Zeynep Tanrısever), İstanbul: Payel Yayıncılık.

Fulford, J., Hutchings, M., Ross, A. & Schmitz, H. (2001). İlköğretimde Drama (1. Basım). (Çev. Leyla Küçükahmet, Hande Borçbakan, S. Sadi Karamaoğlu). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Karasar, N. (2003). Bilisel Araştırma Yöntemleri (12. Basım), Ankara: Nobel Yayınları

Loken, J.O. (1973). Student Alienation and Dissent. Critical Issues In Canadian Education Series.

Malbeleği, F. (2011). "Drama Yönteminin Sosyal Bilgiler Dersi Başarısına ve Bilinçli Tüketicilik Üzerine Etkisi.": Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Mau, R.Y. (1992). “The Validity And Devolution of Concept: Student Alienation.” Adolescence, vol. 27 Issue 107, p731-741.

Nutku, Ö. (2006). Oyun, Çocuk, Tiyatro (İkinci Basım). Ankara: Özgür Yayınları.

Oğuz, A., ve Altun, E.(2011). Öğretmen adaylarının yaratıcı dramaya yönelik tutumları ile empatik eğilim düzeyleri arasındaki ilişkinin düzenlenmesi, 2. International Conference on New Trends in Education and Their Implications, 27-29 April, 2011 Antalya-Turkey.

Oerlemans, K ve Jenkins, H. (1998). “There are aliens in our school.” Issues in Educational Research, 8(2), 117-129.

San, İ. (1990), Eğitimde Yaratıcı Drama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23, 573-582.

Trusty, J. ve Dooley-Dickey, K. (1993). “Alienation from School: An Exploratory Analysis of Elementary and Middle School Students Preceptions.” Journal of Research and Development in Education, v26 n4 p232-42.

Uzun, Ö. (2006). “İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Okula Yabancılaşma Düzeylerine Etki Eden Sosyo-Demografik Değişkenlerin Belirlenmesi.” : Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Üstündağ, T. (2002). Yaratıcı Drama Öğretmenimin Günlüğü (2.Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.

Yapıcı, M. (2004). “Eğitim ve Yabancılaşma.” Uluslar arası İnsan Bilimleri Dergisi, ISSN: 1303-5134.

Yavuzer, H. (1998). Çocuk Psikolojisi (15. Basım), İstanbul: Remzi Kitapevi.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır