Kuzey Kıbrıs’ta Müzede Eğitim Çalışmalarının Değerlendirilmesi

Fatma Giritli

Öz


Bu araştırmanın amacı,1950’li yıllardan itibaren gelişen ve günümüzde birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaya başlayan müzelerin eğitim ortamı olarak kullanımının Kuzey Kıbrıs’taki uygulanabilirliğini belirlemek ve bu alanda yapılacak çalışmalar için bir kaynak oluşturmaktır. Bu makalede, KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi bünyesinde bulunan müzelerin yapılanması ile Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi yapılanmasının, genel amaçları ve ilkeleri, müzede eğitim açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca İlkokul Hayat Bilgisi ders programında ‘müze’ kavramının hangi konularda ve ne şekilde yer aldığına ilişkin bir inceleme yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, KKTC Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve bünyesinde bulunan müzelerde henüz eğitim birimlerinin kurulmamış olduğu ve çağdaş anlamda müzede eğitim çalışmaları yapılabilmesi için gerekli herhangi bir çalışmanın gündemde olmadığı tespit edilmiştir. KKTC Eğitim Sistemi Yapılanmasına ilişkin yapılan araştırmada ise KKTC Eğitim Sisteminin, genel amaçlar ve ilkeler açısından müzede eğitim yaklaşımına uygun bir yapıda olmasına karşın, müzede eğitim çalışmasına yönelik herhangi bir çalışma veya projenin gündemde olmadığı görülmüştür. Okullarda müzede eğitim uygulamalarının yapılabileceği en uygun derslerden biri olarak düşünülen İlkokul 1, 2 ve 3. sınıf Hayat Bilgisi ders programında ‘müze’ kavramının yer almasına ilişkin yapılan taramada ise toplam 10 kez ‘müze’ kavramına yer verildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, ders programının etkinlikler bölümünde sadece iki kez müzeye gidilmesi gerektiğinin vurgulandığı görülmüştür. Genel olarak Kuzey Kıbrıs’ta müzelerin bir eğitim ortamı olarak kullanılmasına ilişkin anlayışın yerleşmemiş olması önemli bir eksiklik olarak görülmektedir.


Anahtar Kelimeler


Müze eğitimi, hayat bilgisi ders programı, KKTC eğitim sistemi

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (2000). Müze Pedagojisinin Türkiye’deki Yansımaları ve Müzelerde Yaratıcı Drama Uygulamaları. Üçüncü Uluslararası Tarih Kongresi – Müzecilikte Yeni Yaklaşımlar, Numune Matbaacılık, İstanbul.

Atagök, T. (1999). Yeniden Müzeciği Düşünmek. Yıldız Teknik Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

Greenhill, Hooper, E. (1999). Müze ve Galeri Eğitimi. (Çev. Meltem Örge Evren, Emine Gül Kapçı), Yay. Haz: Prof. Dr. Bekir Onur, Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, No:4, Ankara.

İlhan, Ayşe.Ç. (2010). Türkiye’de Müze Eğitimi. Müze Eğitimi Seminerleri II, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Talim Terbiye Dairesi (2005). Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi, Devlet Basımevi, Lefkoşa.

MEB. (2013). Hayat Bilgisi Ders Programı. http://talimterbiye.mebnet.net/Ogretim%20Programlari/ilkokul/2010-2011/HayatBilgisi-1-2%20(Yerel).pdf

MEB. (2013). Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi. http://talimterbiye.mebnet.net/ktegitimsistemi.html

Onur, B. (1999). Müze Eğitimi ve Kültürel Kimlik. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınları No:12

Onur, B. (2003a). Müze Ortamında Çocukla İletişim. http://ilef.ankara.edu.tr/ki/ yazi.php?yad=2092

Onur, B. (2003b). Müze Eğitimi: Temel İlkeler ve Politikalar. Müze Eğitimi Seminerleri – I. Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Antalya.

Paykoç, F. (2003). Türkiye’de Müze Eğitimi Uygulamaları: Tarihçe ve Örnekler. Müze Eğitim Seminerleri – 1, Suna – İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Antalya.

Razon, N. (2013) Yaratıcılığı Geliştirici Oyunla Eğitim. http://www.ekipnormarazon.com/ makaleler/37-yaraticiligi-gelistirici-oyunla-egitim?catid=11%3Aoyun-ve-cocuk

San, İ. (2000) Müze Kültürü, Sanat Kültürü ve Toplumsal Sorumluluk. Müzeciler Derneği Yayını, Ankara.

Tezcan, K. (2003). Eğitim Ortamı Olarak Müzeler. Yıldız Teknik Üniversitesi Basım - Yayım Merkezi, İstanbul.

Zwaka, P. (2007). Müzeler Çocuklar ve Gençler İçin Kültürel Mekânlar mı? Almanya’daki Durum. Eğitim ve Müze Semineri. Kök Yayıncılık, Ankara.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır