Genç Evliya Çelebiler Şehir Kültürünün İzinde

Hülya Gök

Öz


Bu çalışmada 2011 yılının Evliya Çelebi’nin 400. doğum yılı olarak kutlanması nedeniyle Çağdaş Drama Derneği tarafından hazırlanan  “Genç Evliya Çelebiler Yollarda” projesi tanıtılmıştır. Yaratıcı dramanın kullanıldığı bu çalışma; gençlerin Evliya Çelebi'nin gezilerini ve felsefesini tanımaları, yaşadıkları ve gezdikleri kentlerin tarihsel mirası, kültürel dokusu hakkında araştırma yapma bilinci edinmeleri, kendi kültürlerini aktarırken diğer kültürleri de benimsemeleri ve kendi yeteneklerini işe koşarak geleceğe bırakacakları yeni seyahatnameler yazmaları ve günümüzün tarihinin tanıkları olmaları açısından oldukça önemlidir. Gençler tarihsel mekânlarda not tutarak, resim çizip, fotoğraf çekerek, yerel sanatçılarla sohbet ederek, drama çalışmaları yaparak tarihe tanıklık etmişler; Evliya Çelebi denilince akla gelen seyyahlık, abartı sanatı, ahilik gibi kavramları öğrenmişlerdir. Proje “Evliya Çelebi Yolu” adı verilen Bursa (Merkez ve İznik)-Afyon-Uşak illerinde uygulanmış olup Evliya Çelebinin doğum yeri olan Kütahya’da  bitirilmiştir.

 


Anahtar Kelimeler


Drama, seyyah, seyahatname

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (2010). Eğitimde Yaratıcı Drama. Ankara: Naturel Yayıncılık.

Boratav.P.N. (1982). Evliya Çelebi’nin Hikâyeciliği, Folklor ve Edebiyatı, 1, 297-303

Hobsbawm,E.(2006).Kısa 20.Yüzyıl 1914-1991 Aşırılıklar Çağı. İst: Everest Yayıncılık.

Kahraman, S.A.(2008).Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin Yazılış Hikâyesi. Çağının Sıra Dışı Yazarı Evliya Çelebi (Editör N. Tezcen): Bilkent 2008 Uluslararası Sempozyumu: Ankara 2008 Y.K.Y.

Maden, S.(2008). Türk Edebiyatında Gezi Yazıları, A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 37. 152- 158.

Önalan-Akfırat, F. (2006). Sosyal Yeterlilik, Sosyal Beceri ve Yaratıcı Drama, Yaratıcı Drama Dergisi, 1. 39-56.

San, İ. (1990). Eğitimde Yaratıcı Drama, A.Ü.Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23(12).577

Seidel,S., ve Hudson, K. (1997). Müze Eğitimi ve Kültürel Kimlik Uluslararası İki Çalısma Raporu (Editör:, Bekir Onur) Ankara: A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Ana Bilim Dalı Yayınları 1.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır