Neşet Ertaş’ın Hayatının Öğretiminde Yaratıcı Drama Yönteminin Kullanılmasının Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Kültürel Mirasa İlişkin Farkındalıklarına Etkisi

Ferah Burgul

Öz


Bu çalışmanın amacı, UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” unvanı verilen Neşet Ertaş’ın hayatının öğretiminde yaratıcı dramanın yöntem olarak kullanılmasının Türk dili ve edebiyatı öğretmen adayları üzerindeki etkisini belirlemektir. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı bu çalışma kapsamında, öğretmen adaylarının “somut olmayan kültürel miras, yaşayan insan hazineleri ve Neşet Ertaş” kavramlarına ilişkin bilgi ve farkındalık düzeyleri sürecin başlangıcı ve sonunda öğrenilerek karşılaştırılmıştır. Araştırma, Ankara’da bir devlet üniversitesinin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören on beş birinci sınıf öğrencisi ile toplam altı saatlik iki oturumda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nicel veriler Wilcoxon işaretli sıralar testi, nitel veriler ise betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiş ve araştırma, katılımcı görüşlerinden doğrudan alıntılarla desteklenmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının somut olmayan kültürel miras, yaşayan insan hazinesi kavramları ve Neşet Ertaş’a ilişkin bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının arttığı, Neşet Ertaş’ın eserlerini yorumlamalarının ve sanat anlayışını değerlendirmelerinin kolaylaştığı, öğretmen adaylarının, kendilerini kültürlerine ve kültürel değerlere daha yakın hissettikleri ve yaşamın içindeki kültürel ögeleri ve zenginliği fark etmelerinin sağlandığı belirlenmiştir.

 


Anahtar Kelimeler


Yaratıcı Drama, Somut Olmaya Kültürel Miras, Yaşayan İnsan Hazinesi, Neşet Ertaş

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö.(2012). Eğitimde Yaratıcı Drama.Ankara: Naturel Yayıncılık.

Akkuş, O., Özdemir, P. (2006). Yaratıcı Drama ile Matematik ve Fen Alanındaki Bilim İnsanlarının Yaşam Öykülerine ve Bilime Katkılarına Yeni Bir Bakış. Yaratıcı Drama Dergisi. 1(1). 59-72.

Akkuş, O. (2008). Matematikçilerin Yaşam Öyküleri ve Yaratıcı Drama. Yayımlanmamış Dernek Projesi. Ankara: T.C. MEB Özel Doğaç.

Akman, H. (2006). Neşet Ertaş Kitabı “Gönül Dağında Bir Garip”. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları: İstanbul.

Bayram, C. (2010). Şiirlerinden Hareketle Nazım Hikmet’in Yaşamına yaratıcı Drama Yöntemiyle Farklı Bir Bakış. Yayımlanmamış Dernek Projesi. Ankara: T.C. MEB Özel Doğaç.

Denzin, N. K., & Lincoln, Y. S. (1998). Methods of collecting and analyzing empirical materials. In N. K. Denzin & Y. S. Lin­coln (Eds.), Collecting and interpreting qualitative materials. London: Sage.

Gök, H. (2012). Genç Evliya Çelebiler Şehir Kültürünün İzinde. Yaratıcı Drama Dergisi. Cilt 7, Sayı 13, 23-37.

Gürçayır, S. (2011). Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Üzerine Eleştirel Bir Okuma. Milli Folklor. Sayı : 92. 5-12.

Güvenç, B. (1997). Kültürün ABC’si. Yapı Kredi Yayınları: İstanbul.

Kolaç, E.(2009). Somut Olmayan Kültürel Mirası Koruma, Bilinç ve Duyarlılık Oluşturmada Türkçe Eğitiminin Önemi. Milli Folklor. Sayı 82. 19-31.

Karasar, N. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel YayınKutlu, M. (2009). Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasında Eğitime Yönelik İlk Adım: Halk Kültürü dersi. Milli Folklor. Sayı 82. s.13-18.

Nagy, S., & Biber, H. (2010). Mixed methods research. New York and London: The Guilford Press.

Navarro, M.R. (2011). Eğitimde Drama ve Sosyal Değişim: Teorik Bir Bakış Açıları. Yaratıcı Drama Dergisi. Cilt 6, Sayı 11. 27-49.

Oğuz, Ö. vd. (2005) “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”. Millî Folklor, Sayı 65, 163-171.

Oğuz, Ö. (2008). UNESCO ve Geleneğin Ustaları. Milli Folklor. Sayı 77, 5-10.

Oğuz, Ö. (2009a). Somut Olmayan Kültürel Miras ve İfade Çeşitliliği. Milli Folklor. Sayı 82. 6-12.

Oğuz, Ö. (2009b). Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir? Ankara: Geleneksel Yayıncılık.

Özcan, Ö. (2001). Neşet Ertaş, Yaşamı ve Bütün Türküleri, İstanbul: Simurg Yayınevi.

Özdemir, P. (2009). Ünlü Bilim Adamlarının Hayat Öyküleri ve Bilime Katkılarının Yaratıcı Drama Süreci ile İşlenmesi. Yayımlanmamış Dernek Projesi. Ankara: T.C. T.C. MEB Özel Doğaç.

San, İ. (1996). Yaratıcılığı Geliştiren Bir Yöntem ve Yaratıcı Bireyi Yetiştiren Bir Disiplin: Eğitsel Yaratıcı Drama. Yeni Türkiye Eğitim Özel Sayısı. Sayı 7, 148-160.

San, İ. (1990). Eğitimde Yaratıcı Drama, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 573-583.

Siniksaran, R., Aykaç, M. (2013). Beethoven’in Hayatı ve Eserlerini İncelemede Yaratıcı Drama Yönteminin Kullanımına İlişkin Öğrenci Görüşleri. Turkish Studies (Prof.Dr.Turgut Karabey Armağanı). 8(12), 1169-1181.

Tokel, B.B. (2012). Neşet Ertaş Kitabı. Kapı Yayınları: İstanbul.

Yıldırım A., ve Şimşek H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık. Ankara.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır