İlköğretim Okullarında Uygulanan Mesleki Çalışmalarda Yaratıcı Drama Uygulamasının Öğretmenlerin İletişim Becerilerine Etkisi

Birsen Kılıçaslan Binici

Öz


Bu araştırma ile Kartal Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu’nda mesleki çalışmalar (seminer dönemi) kapsamında iletişim becerileri konusunda yaratıcı drama ve düz anlatım yöntemlerinin etkililiğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada Kartal Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu öğretmenlerinden toplam 50 öğretmen yer almıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ersan ve Balcı tarafından geliştirilen “İletişim Becerileri Envanteri” kullanılmıştır. Envanter deney ve kontrol gruplarına program öncesinde ön test olarak uygulanmıştır. Ön test ölçümünün ardından deney grubuna 12 saatten oluşan yaratıcı drama yönteminin ve kontrol grubuna da aynı süreyi kapsayan düz anlatım yönteminin kullanıldığı iletişim becerileri eğitim programı gerçekleşmiştir. Uygulamaların ardından deney ve kontrol gruplarına aynı ölçme aracı son test olarak uygulanmıştır. Verilerle ilgili istatistiksel analizler Windows/SPSS 13.0 programında değerlendirilmiştir. İletişim becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimlerde kullanılan yaratıcı drama ve düz anlatım yöntemlerinin etki düzeyini ve etki düzeyleri arasında fark olup olmadığını anlamak için Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılarak gruplar arasında karşılaştırma yapılmıştır. Yapılan analizler ile iletişim becerileri açısından düz anlatım yöntemi ve yaratıcı drama yöntemi zihinsel, duygusal ve davranışsal boyutlarıyla karşılaştırılmıştır.


Anahtar Kelimeler


Mesleki Çalışmalar (Seminer Dönemi), İletişim Becerileri, Kişilerarası İletişim, Yaratıcı Drama, Düz Anlatım.

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. H. (2002). Eğitimde Yeni Bir Yöntem ve Disiplin: Yaratıcı Drama, Adıgüzel, Ömer H. (Ed.), Yaratıcı Drama (2. Baskı) içinde (203-222). Ankara: Naturel Yayıncılık.

Alkan,C. ve Hacıoğlu, F. (1995). Öğretmenlik Uygulamaları (1. Baskı). İstanbul: Alkın Yayınevi.

Balcı, S. ve Ersanlı, K. (2006). İletişim Becerileri Envanterinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, Türk Psikolog Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2,10,7-12.

Cihangir, Z. (2004). Kişilerarası İletişimde Dinleme Becerisi (1. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Gordon, T (1997). Etkili Anababa Eğitimi (3. Baskı). (çev. Aksay, E). İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Karadağ, E. (2005). Eğitim Yönetimi ve Öğretim Yöntemleri İlişkisi Kapsamında Drama Yönteminin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi.

Karasar, N. (2003). Bilimsel Araştırma Yöntemi (12. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, 25212 sayılı/ 27.08.2003 (Resmi Gazete)

Tuğrul, B. (2003). Drama ve Öğrenme- Öğretme. Öztürk, A. (Ed.), Çocukta Yaratıcılık ve Drama içinde (121-138). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Üstündağ, T. (2006). Yaratıcı Drama Öğretmenimin Günlüğü (7. Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılı

Üstündağ, T. (2007). İletişim Sürecinde Yaratıcı Drama. Aslan, N. (Ed.), Dramaya Çok Yönlü Bakış içinde (29-35). Ankara: Oluşum Yayınları.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır