Kadınların “Kadın” İmgeleri

Fatma Önalan Akfırat

Öz


Yaşamın var olmasından bu yana kadın kendini var etme mücadelesi vermektedir. Kadın toplumsal yaşamda ve “ben” olarak nesne olmaktan çıkıp özne olmaya çalışmakta, kişiliğini değiştirmeye, geliştirmeye çalışırken yeniden nesneleşmektedir. Kadını yeniden nesneleştiren toplum tarafından üretilen “kadın” imgeleridir ve bu imgeler erkekler ve kadınlar tarafından üretilmekte daha doğrusu yaratılan imgelere kadınlar tabi olmaktadır. Kadınların bu bağlamda kendilerini tanımaları için öncelikle kendi bilinçlerinde olan “kadın” imgelerini bulmaları, sorgulamaları ve değiştirmeleri gerekmektedir. Cinsler arasındaki ayrımın derinleşmesinde ve sürdürülmesinde dayatılan imgelerin önemli bir payı vardır ve dünyanın olduğu kadar ülkemizin de gelişmesinde kadınların toplumda var olmaları kaçınılmazdır. Toplumumuzda giderek iç mekanlara geriletilen, ikinci plana itilen kadınların kendileri ve yarattıkları imgeleri konusunda var olanı ortaya koymak ve bu noktada kadınların içinde bulundukları durumlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı, “Kadınların ‘Kadın’ İmgeleri” konulu yaratıcı drama ve sanat terapi tekniklerinin kullanıldığı atölyeye katılan kadınların, kadına bakışlarını imgeler aracılığıyla ortaya çıkarmak ve farkındalık yaratmaktır. Bu amaçla gönüllü 7 çalışan 6 ev hanımı 13 kişiyle 10 saat yaratıcı drama ve sanat terapi tekniklerinin kullanıldığı bir atölye yapılmıştır. Kadınların “kadın” imgelerinin süreç içerisinde gözlem, görüşme ve sürece dayalı günlük yoluyla derinlemesine belirlenmesi ve çıkan ürünler üzerinde değerlendirmeler yapılması amacıyla nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma süresince gözlem, görüşme ve ürüne dayalı verilerden, yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiş veriler bildirinin bulgularını oluşturmaktadır. Bu bildiride 3 kadının nitel verileri üzerinde yapılan betimsel analiz ve içerik analizi sonuçları yer almaktadır. Analizler sonunda kadınların kadın imgelerinin toplumsal cinsiyet rollerine uyduğu, kadınların var olan durumlarını değiştirmek için eşlerin ve devletin destek olması gerektiği, kadınların ayrıştığını ve birleşmeleri gerektiği ve kadınların her koşulda ezildikleri ancak çok güçlü oldukları ortaya çıkmıştır.


Anahtar Kelimeler


Kadın; Kadınların “Kadın” imgesi; Yaratıcı drama; Sanat terapi

Kaynaklar


Annarella, L. A. (1999). Using creative drama in the writing process. ERIC, ED434379.

Babaoğlu, N.A. (2002). Bir imaginativ terapi ve tanı tekniği: Katatim resimleme yaşantısı, düşünen adam. Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi, s.2, İstanbul.

Berger, J.(1999). Görme Biçimleri. İstanbul: Metis Yayınları.

Bilgin, N. (2006). Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi (2. b.s.). Ankara: Siyasal Kitabevi.

Büyük Türkçe Sözlük,http://www.tdk.gov.tr

Dumanlı, D. (2011). Reklamlarda toplumsal cinsiyet kavramı ve kadın imgesinin kullanımı; bir içerik analizi. Yalova Üniversitesi, Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, sayı 2, s.132-149.

Eracar, N. (2013). Sözden öte sanatta terapi ve yaratıcılık. İstanbul: 3P Yayınları.

Erdal, Ç.(2012). Uluslararası Kadın Konferansı. Bildiriler Kitabı, Dokuz Eylül Üniversitesi, s.562-572, İzmir.

Leuner, H.(1992). Katatimik Görüntü Yaşantısı. İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları.

Sağlık, E. (2010).Yaratıcı Süreçte İmge Oluşturma ve Kişisel Masallar. Sanatta Yeterlik Eseri Çalışması Raporu, Hacettepe Üniversitesi. Ankara.

San, İ. (1981). Sanat ve Eğitim (ders notu). AÜ EFAM, Ankara.

Touraine, A. (2007). Kadınların dünyası. İstanbul: Kırmızı Yay.

Uşen, Ş. ve Delen, M.(2011). Eğitimli kadınların çalışma hayatına ilişkin tercihleri: İstanbul Örneği. Kamu İş, 11 (4).

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (6. b.s.). Ankara: Seçkin Yayınevi.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır