Göçün Türkiyeli Kadınlar Üzerine Etkileri: Almanya Örneği

Eda Özyurt Kılınç

Öz


Toplumsal cinsiyet konusu dünya çapında önem taşıyan bir konudur. Toplumsal farklılıklara yansıması ve kıyaslamalar, konuyu üzerinde çalışmak için ilgi çekici kılar. Bu çalışmada üzerinde çalışılan göç konusu gibi bazı faktörler, cinsiyet ayrımcılığını pekiştirir bir niteliğe sahiptir. Bu araştırma, cinsiyet ayrımcılığı perspektifinden bakarak, göç olgusunun Almanya’da yaşayan Türkiyeli kadınların üzerindeki etkilerini inceleyen bir çalışmadır. 1960’lı yıllardan itibaren, Avrupa ülkelerinin ucuz işgücü talebiyle birlikte insanlar, Türkiye’nin özellikle kırsal bölgelerinden Avrupa’ya göç etmişlerdir. Türkiye toplumu kültür erozyonuna sebebiyet vermemek için ataerkil aile yapısını,  farklılıklarını, annleri, eşleri ve kız çocuklarını namus başlığı altında kullanarak, Almanya ve Türkiye arasında adeta demir perde gibi sunmuştur. Türkiye kültüründe var olan cinsiyet eşitsizliği göç faktörüyle birleştiğinde, kadınların içinde bulunduğu durum, içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Kadınlar iki kültür arasında sıkışıp kalmakta, bir yandan modern toplum diye tarif edilen topluma benzemek istemekte, bir yandan da geleneklerin ebedi koruyucusu olma göreviyle yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise bu durum kadınlarca bu denli bir tehdit unsuru olarak algılanmamaktadır. Bu sebeple Türkiye’deki kadınlar değişime görece daha açıktır.


Anahtar Kelimeler


Emek göçü, Göçmen kadınlar, Toplumsal cinsiyet, Aile içi şiddet, Ataerki.

Kaynaklar


Başer, T. (1986). 40 Metre Kare Almanya. Hamburg.

Bianet İnternet Gazetesi (2005), Töre Cinayeti Almanya’nın da derdi, http://bianet.org/kadin/kultur/57220-tore-cinayeti-avrupanin-da-derdi (3 Kasım 2013 tarihinde ziyaret edildi).

Demirci, H. (1997). Almancıların Çocukları, Berlin: Halime Demirci Yayınları.

İşveren Sendikaları Konfederasyonu (2006). Avrupa’daki Türk Kadını, http://tiskweb.com/yayinlar.asp?sbj=ana&ana_id=84 (4 Haziran 2010 tarihinde ziyaret edildi).

Kaya, A. / Kentel, Ferhat (2005), Euro-Türkler: Türkiye ile Avrupa Birliği arasında köprü mü, engel mi? : Almanya-Türkleri ve Fransa-Türkleri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Özyurt, E. (2010) Impact of Migration on Women from Turkey: Case of Germany, Berlin.

Peköz, M. (2002). Avrupa Birliği’nde Göçmenler; Almanya’da Türkler/Kürtler, İstanbul: Gün Yayıncılık.

Saybaşılı, N. (2011). Sınırlar ve Hayaletler: Görsel Kültürde Göç Hareketleri (B. Doğan, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır