Yaratıcı Drama Yöntemi ile Fatıma Sharafeddine’nin “Küçük Kız” Adlı Öyküsünden Hareketle Kadının Kimliğini Fark Etmesi

Nami Eren Beştepe, Tuba Çay Sağlam

Öz


Bu çalışmada, Fatima Sharafeddine’nin “Küçük Kız” öyküsünden yola çıkarak kadın kimliğinin fark edilmesini sağlamak yaratıcı drama yöntemiyle ele alınmıştır. Çalışmaya Adana Selcen Hatun Anaokulu velilerinden 12 kadın veli katılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşmeden yararlanılmış olup, soru formu, mektup ve görüşme kayıtları gibi nitel veri toplama araçlarından yararlanılmıştır. Verilerin betimsel ve içerik çözümlemeleri yapılmıştır.

Çalışmanın sonucunda, başlangıçta katılımcıların kadının kimliğinin ve ona yüklenen rollerin farkında oldukları ve bu rollerine ilişkin içinde bulundukları durumu da olağan, doğal buldukları görülmüştür. Çalışmanın sonlarında, katılımcıların, çocuklarına, eşlerine ve ailelerine karşı sorumluluklarının doğal olduğunu ancak, kendi isteklerini, beklentilerini, mutluluklarını çocukları, eşleri ve aileleri için göz ardı ettikleri, ikinci plana attıklarını dile getirmişlerdir. Bununla birlikte, hem çocuklarının ve ailelerinin beklentilerine karşı sorumluluklarını yerine getirebileceklerini hem de kendi istek ve beklentilerini ikinci plana atmadan, onları gerçekleştirmelerine yönelik çabalamaları gerektiğini belirtmişlerdir. Tüm sorumluluklarının yanı sıra kendilerine de zaman ayırmaları gerektiğini vurgulamışlardır. Ayrıca yaratıcı drama yönteminin, kadın çalışmalarıyla ilgili konularda uygun ve yararlı bir yöntem olduğu görülmüştür.


Anahtar Kelimeler


Kadın kimliği, Kendini fark etme, Yaratıcı drama.

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (2012). Eğitimde Yaratıcı Drama. Ankara: Pegem Yayınları.

Dökmen, Z.Y. (2010). Toplumsal Cinsiyet Sosyal Psikolojik Açıklamalar. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Güldü, Ö. Ve Ersoy Kart, Müge. (2009). Toplumsal Cinsiyet Rolleri ve Siyasal Tutumlar. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi. Cilt: 64, Sayı: 3, s. 97-116.

Kuzgun, Y. ve Sevim, S.A. (2004). Kadınların Çalışmasına Karşı Tutum ve Dini Yönelim Arasındaki İlişki. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. Cilt: 37, sayı: 1, s.14-27.

Sharafeddine, F. (2012). Küçük Kız. (Birinci Baskı). İstanbul: Erdem Yayınları.

Üstündağ, T. (2006). Günümüz Eğitiminde Dramanın Yeri. Yaratıcı Drama 1985-1998 Yazılar (Edt. Ömer Adıgüzel). Ankara: Naturel Yayınları.

Vefikuluçay Yılmaz, D., Zeyneloğlu, S. vd. (2009). Üniversite Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Görüşleri. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. Cilt:6, Sayı:1, s.775-792.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır