Eril Kadın, Dişil Erkek ve Gezi Ruhu

Yasemin Sağlam, Fatma Ebru Özen

Öz


Ataerkil bir cinsiyet düzenin hakim olduğu ülkemizde, toplumsal cinsiyet algısı adaletsizce ve tek bir cinsiyet lehine yaşanmaktadır. Kadın her alanda eril bakış açısına göre şekillendirilmeye çalışılmaktadır. Erkek ve kadın arasındaki temel fark biyolojik olmasına rağmen kadın, ataerkil toplumlarda tarihin hiçbir döneminde erkekten daha önde olamamıştır. Gezi Parkı olayları Türk kadını açısından önemlidir. Eril sistemin yarattığı yapıya ilk başkaldırısı olmasa da görünürlüğü açısından en etkili başkaldırısıdır. Kadınlar ilk defa bir eylemde bu derece görünür olmuşlar, erkeklerle birlikte, omuz omuza, demokratik haklarını savunmak için, şiddete karşı durmak için, gelecekleri için direnmişlerdir. Bu çalışmada, kadını erkekle sokakta eşitleyen ve görünür kılan Gezi olaylarının karakteristik özelliklerine bakılarak eylemin eril mi dişil mi olduğu sorgulanmaktadır.


Anahtar Kelimeler


Gezi Parkı olayları, Toplumsal cinsiyet, Eril, Dişil, Kadın.

Kaynaklar


Çarıkçı, İ, H. & Atilla, G. (2009). Erillik/Dişillik boyutunun empatik beceri ile ilişkisi. Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, s.52-63.

Çatalcalı, A. (2002). Medya dilinin cinsiyeti: köşe yazılarında eril ve dişil sunumlarla toplumsal cinsiyetin konumlandırılması.

Dökmen, Y, Z. (1999). Bem cinsiyet rolü envanteri kadınsılık ve erkeksilik ölçekleri türkçe formunun psikometrik özellikleri. Kriz Dergisi, 7 (1), s.27-40.

Dökmen, Z. (1991). Bem Cinsiyet Rolü Envanterinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 35 (1):81-89.

Güldü, Ö.&Kart, E. M. (2009). Toplumsal Cinsiyet Rolleri ve Siyasal Tutumlar: Sosyal Psikolojik Bir Değerlenirme. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, s.64-3

Günay, G. & Bener, Ö. (2011). Kadınların Toplumsal Cinsiyet Rolleri Çerçevesinde Aile içi Yaşam Algılama Biçimleri. TSA. Yıl:15, s.3.

Kongar, E. & Küçükkaya, A. (2013). Türkiye’yi sarsan otuz gün (10. Bs.). Gezi Direnişi. İstanbul: Cumhuriyet Kitapları.

Metin, A. Kimliğin Toplumsal İnşası ve Geleneksel Kadın Kimliğinin Aktarımı. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2(1), s.74-92.

Sancar, N. (2013). Sıcak Haziran. Sonraki Direnişe Mektup (1. bs.). İstanbul: Evrensel Kültür Kitaplığı.

Sankır, H. (2010). Eril Tahakküm ve Üstün Erillik Olgusunun Plastik Sanatlar Alanında Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Oluşumuna Etkileri Üzerine Sosyolojik Bir Değerlendirme.

Temel, A. & Yakın, M. & Misci, S.(2006). Örgütsel Cinsiyetlerin Örgütsel Davranışa Yansıması. Yönetim ve Ekonomi. 13/1, s.27-38.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır