Kadın Sığınmaevleri Olanak ve Sınırlılıkları

Fatma Sevinç Ustabaş

Öz


Tarih içerisinde kadınlar birçok alanda var olma çabası göstermiştir. Eğitim, iş, hukuk vb alanlarda bulunan kadınlar hayatlarının her döneminde aktif ya da pasif olarak bu mücadelede yer almıştır. Sadece “kadın” olmaktan kaynaklanan eşitsizlik ve ayrımcılıkla ilgili karşı duruş tarih boyunca gelişim göstermiş, mücadeleler sonucu kimi haklar kazanılmıştır. Ancak günümüzde hala “kadın” olmak hayatın her alanında mücadeleyi gerektirmektedir. Kadın sığınmaevlerinin mücadelede önemli bir rol oynadığı düşünülmekte ve bu bağlamda şiddet, toplumsal cinsiyet kavramları üzerinden kadına yönelik şiddete değinilmiştir. Şiddeti fiziksel ve ruhsal zarar veren edimler olarak ifade edilebiliriz. Kadınlara yönelik şiddet, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin bir türüdür. Sığınmaevleri toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalan kadınların can güvenliklerini sağlamak için kaldıkları geçici yerlerdir. Sığınmaevi en genel tanımıyla, fiziksel, psikolojik, cinsel, sözel, ekonomik şiddete uğrayan kadınların çocuklarıyla birlikte kendilerini güvende hissedecekleri, özgüvenlerini geliştirecekleri, iş bulup şiddet ortamından uzaklaşabilecekleri, adresi gizli tutulan bir mekândır. Dünya’da ve Türkiye’de kadın sığınmaevlerinin gelişimi farklı bir seyir izlemiştir. Kadın sığınmaevleri kuruluş ve işletilme açısından geçmişten günümüze bir çok sıkıntı yaşamış ve yaşamaya devam etmektedir.Türkiye’de kadın sığınmaevinde sunulan hizmetler ve haklar ele alınarak, kadına yönelik şiddetle mücadelede sağladığı katı ve hizmet açısından yaşanılan sıkıntılar ele alınacaktır.


Anahtar Kelimeler


Cinsiyet, Toplumsal cinsiyet, Şiddet, Sığınmaevi

Kaynaklar


Kaçar Ö. (2007). Toplumsal cinsiyet ve kadının konumu: Türkiye’de yakın zamandaki değişimi anlamak, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, Afyonkarahisar.

Sallan Gül S. (2011). Türkiye’de kadın sığınamevleri. İstanbul: Bağlam Yayıncılık, 89-90.

Sallan Gül S. Tığlı H. ve Alican A. (2009). Kadına yönelik şiddetle mücadelede kadın sığınmaevleri ve yaşam stratejileri, Sakarya Üniversitesi Uluslararası-Disiplinlerarası Kadın Çalışmaları Kongresi Bildirileri. Sakarya Cilt:3, 354.

Scott J. (2007). Toplumsal cinsiyet: Faydalı bir tarihsel analiz kategorisi (A. Kılıç, Çev). İstanbul: Agora Kitaplığı.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır