Coğrafya Öğretmen Adaylarının Yaratıcı Drama Yöntemine İlişkin Görüşleri

Mehmet Akif Bütün, Ahmet Tüzüner, Neşe Duman

Öz


Bu çalışmanın amacı, coğrafya öğretmen adaylarının yaratıcı dramaya ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu amaçla, KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği programında öğrenim gören öğretmen adayları, araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırma 2014-2015 güz yarıyılında “Özel Öğretim Yöntemleri” isimli ders kapsamında gerçekleştirilmiştir. Toplam 73 öğretmen adayı ile gerçekleştirilen çalışmada her sınıftan öğretmen adaylarına ulaşılmıştır. “Göç” konusu ile ilgili yaratıcı drama ile zenginleştirilmiş bir ders planı hazırlanmış ve öğretmen adaylarına sunulmuştur. Daha sonra öğretmen adaylarının görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile alınarak analiz edilmiştir. Bulgulara içerik analizi uygulanarak kod ve temalar oluşturulmuştur. Dolayısı ile araştırma nitel yaklaşıma dayalıdır. Bulgular içerik analizine tabi tutularak NVivo 10 programı ile modellenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların büyük bir kısmının yaratıcı drama eğitimi almadığı görülmüştür. Ayrıca;  yaratıcı drama coğrafya öğretmen adayları tarafından etkili, eğlenceli, yaratıcı ve sosyalleştiren bir yöntem olarak da nitelendirilmiştir.


Anahtar Kelimeler


Coğrafya öğretimi; Yaratıcı drama; Öğretmen eğitimi

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (2013). Eğitimde yaratıcı drama (3. bs). Ankara: PegemA Yayıncılık.

Akkaya, M. (2012). Sosyal bilgilerde göç konusunun drama yöntemiyle öğretiminin akademik başarıya etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Atar, G. (2003). Eğitici dramanın sosyal bilgiler dersi coğrafya konularının öğretiminde kullanmanın öğrenmenin kalıcılığı üzerindeki etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Cihan, Y. G. (2006). Fen bilgisi öğretimde drama yönteminin kullanımı. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.

Çelikkaya, T. (2014). Sosyal bilgiler dersinde drama yönteminin önemi ve uygulama örnekleri. Turkish Studies-International Periodical For The Languages, Literature and History of TurkishorTurkic, 9(2), 447-470.

Debre, İ. (2008). İlköğretim sosyal bilgiler dersi coğrafya konularının öğretiminde ders anlatım stratejisi olarak dramatizasyonun kullanılmasının öğrencinin başarı düzeyine etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Erdoğan, T. (2011). Sınıf öğretmenlerinin Türkçe derslerinde yaratıcı drama yöntemini kullanma durumlarının incelenmesi. Çağdaş Drama Derneği Yaratıcı Drama Dergisi, 12 (6), 23-36.

Esen, M. (2008). IX. sınıf coğrafya dersi konularının (yerkürenin günlük hareketi, iklim bilgisi, toprak coğrafyası, jeolojik zamanlar) öğretiminde drama yöntemi ile klasik yöntemlerin karşılaştırılması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Hamurcu, H. (2009). Sınıf öğretmenliği bölümü öğrencilerinin yaratıcı dramaya yönelik tutumları. E-Journal of New World Sciences Academy, 4(4), 1243-1256.

İşleyen, E. (2009). Ortaöğretim dokuzuncu sınıf Türk edebiyatı dersinde drama yönteminin öğrencilerin ders başarısına katkısı (Ankara ili-Akyurt ilçesi örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Koç, F. (1999). Yaratıcı dramanın öğrenmeye etkisi -Sosyal bilgiler öğretiminde bir yöntem olarak-. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Koç, İ. (2013). Öğretmenlerin sosyal bilgiler dersinde drama yöntemini uygulama ve drama tekniklerine ilişkin yeterliliklerinin belirlenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırşehir.

Köseoğlu, İ. ve Ünlü M. (2006). Coğrafya dersinde drama tekniğinin öğrenci başarına etkisi. Marmara Coğrafya Dergisi, 13, 125-132.

MEB. (2006). Mesleki eğitim ve öğretim sisteminin güçlendirilmesi projesi (MEGEP). Çocuk Gelişmi ve Eğitimi Drama Çalışmaları. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/.../dramacalismalari.pdf (Erişim tarihi 18.03.2015)

MEB. (2011). Coğrafya dersi öğretim progamı (9, 10, 11 ve 12. sınıflar)(Değişiklik). [Elektronik Sürüm]. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

Ormancı, Ü. ve Şaşmaz, Ö. F. (2010). Dramanın ilköğretimde kullanılabilirliğine yönelik sınıf öğretmeni adaylarının görüşleri: Demirci Eğitim Fakültesi örneği. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(43), 165-191.

http://dergiler.ankara.edu.tr/detail.php?id=40&sayi_id=1342 (Erişim tarihi 24.03.2015)

Özcan, H. (2004). İlköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler dersi coğrafya konularının öğretimde drama yönteminin kullanılması (Kazan ilçesi örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Rüzgâr, A. M. (2014). 6.sınıf sosyal bilgiler programındaki ipek yolunda Türkler ünitesinde geçen göç kavramının drama yöntemiyle işlenmesinin öğrenci başarısına etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Giresun.

San, İ. (1990). Eğitimde yaratıcı drama, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23(2), 573-582. http://dergiler.ankara.edu.tr/detail.php?id= 40&sayiid=508 (Erişim tarihi 21.03.2015)

San, İ. (2010). Türkiye’de eğitimde yaratıcı drama çalışmaların gelişimi. Ömer Adıgüzel (Ed.) Yaratıcı Drama 1999-2002 Yazılar, s.18-29. Ankara: Naturel Yayıncılık.

Taş, F. (2008). İlköğretim 1.-5. sınıflar matematik dersi temel becerilerine drama tekniğinin katkısına ilişkin öğretmen görüşleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Tekin, S. (2007). Hizmet-içi eğitimin öğretmenlerin drama hakkındaki görüşlerine etkisi. N. Aslan (Ed). Türkiye 9. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri içinde (s.63-75). Drama kavramları. Ankara: Oluşum Yayınları.

Turan, İ., Kuğuoğlu, H. İ. ve Albayrak, O. (2012). Öğretmen adaylarının drama öz yeterliliği ve coğrafya, tarih ve vatandaşlık bilgileri konularında drama kullanımı. NWSA-Education Sciences, 3 (7), 1004-1016.

Timuçin, E. (2011). Bir yaratıcı drama sürecinin ardından öğretmen adaylarının görüşleri. 18-19-20 Nisan 2011 Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Sempozyumu (s.53-59). İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Yeğen, G. (2008). Matematik öğretmen adaylarının eğitiminde dramanın sağlayacağı bireysel ve mesleki katkılara yönelik düşünceleri. N. Aslan (Ed). Türkiye 10. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri (s.17-23). Ankara: Eğitimde Drama Oluşum Yayınları.

Yenilmez, K. ve Uygan, C. (2010). Yaratıcı drama yönteminin ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin geometriye yönelik özyeterlik inançlarına etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 3 (18), 931-942.

Yıldız, E. (2011). Yaratıcı dramayı matematik öğretimde yöntem olarak kullanan öğretmenlerin ve öğretim elemanlarının yönteme ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Zayimoğlu, F. (2006). İlköğretim 6. sınıf sosyal bilgiler dersi “coğrafya ve dünyamız” ünitesinde yaratıcı drama yöntemi kullanımının öğrenci başarısı ve tutumlarına etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır