Yaratıcı Drama Yöntemi ile Okul Öncesi Dönem Çocuklarına Mesleklerin Tanıtılması

Saliha Pehlivan, Özlem Öznur Gökbulut

Öz


Çocukluk, insan gelişiminin temel noktasıdır. Bu dönemde mesleki gelişim hakkındaki bilgiyi düzenlemek, birleştirmek ve geliştirmek, doğru meslek seçimi yapabilmeye yardımcı olmaktadır. Bunun için, çocukluk döneminden itibaren mesleklerin tanınması ve bu mesleklerden çocukların ilgi ve yeteneklerine uygun olanlarını kendilerinin keşfetmesi önem arz etmektedir. Meslekler hakkında birtakım fikirler oluşturabilmeleri, çocukların gelecekte yapacakları seçimleri olumlu yönde etkilemektedir. Böylece çocuklar, yeteneklerine, ilgi ve isteklerine uygun bir mesleğe sahip olabilmektedirler. Ancak çocuklara bu konuda bilgi verebilmek için, çocukların meslekleri ne kadar tanıdıkları ve bu meslekleri tanıma sürecinde hangi faktörlerin etkili olduğu konusunun bilinmesi gerekmektedir.

Bu çalışma okul öncesi dönem çocuklarına yaratıcı drama yöntemiyle az bilinen meslekleri tanıtarak, hem meslek seçimlerine dolaylı etkide bulunmak hem de emek, üretim, çalışma ortamı vb. gibi temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma Ankara’da MEB’e bağlı bir bağımsız anaokuluna devam eden, drama deneyimi olmayan 7 erkek, 5 kız toplam 12 çocuk ile yürütülmüştür. Çalışmanın değerlendirilmesinde uygulayıcı tarafından geliştirilen öntest ve sontest biçiminde uygulanan anket, liderin her atölyeden sonra tuttuğu gözlem kayıtları ve velilerden yazılı olarak istenen gözlem kayıtları veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Toplanan veriler nitel araştırma yönteminin içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda çocukların mesleklere bakış açılarında dışarıdan görünen dışında arka planda yapılan çalışmalar ve emeğin olduğunu toplumsallaşma sürecinde iş birliği ve dayanışmanın anlamı konusunda bir farkındalık sağlandığı görülmüştür.


Anahtar Kelimeler


Okul öncesi; Yaratıcı Drama; Meslekler; Tanıtım

Kaynaklar


Adıgüzel, H. Ö. ( 2012). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: Naturel Yayınları.

Adıgüzel, H. Ö. (2006). Yaratıcı drama kavramı bileşenleri ve aşamaları. Yaratıcı Drama Dergisi, 1(1), 24.

Kaytez, N. ve Durualp, E. (2014). Türkiye’de okul öncesinde oyun ile ilgili yapılan lisans üstü tezlerin incelenmesi. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(2).

Kuzgun, Y. (2002). Rehberlik ve psikolojik danışma (8.bs.). Ankara: ÖSYM Yayınları.

Kuzgun, Y. (2009). Meslek gelişimi ve danışmanlığı (3.bs.). Ankara: Nobel Yayınları.

Lıben, L. S., Bıgler, R.S. ve Krogh, H.R . (2001). Pink and blue collar joabs: Children’s judgments of job aspirations in relation to sex of worker. Child Psychology, 79, 346-363.

Özgüven, İ.E. (2000). Çağdaş eğitimde psikolojik danışma ve rehberlik. Ankara: Sistem Ofset.

Öztürk, A. (2010). Okul öncesi eğitimde oyun. Ankara: Eğiten Kitap.

Rastgeldi, H. (2005). 6 yaş çocuklarının meslekleri tanıma durumlarının incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

San, İ. (1991). Eğitim öğretimde yaşayarak öğrenme yöntemi ve estetik süreç olarak yaratıcı drama. H. Ö. Adıgüzel (Ed.). 1985-1998 Yazılar içinde. Ankara: Naturel Yayınları.

Tan, H.(2000). Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri. Ankara: Nobel yayınları.

Ulutaş, A. Okul öncesi dönemde drama ve oyunun önemi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(6), 232- 242.

Yazar, A. , Çelik M. ve Kök, M. (2007). Okul öncesi eğitimde yaratıcı dramanın çocuğun gelişim alanlarına etkisi, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 6.

Yeşilyaprak, B. (2003). Eğitimde rehberlik hizmetleri. Ankara: Nobel Yayınları.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır