Halk Danslarında Profesyonelleşme; Öncü bir Örnek Olarak Moiseyev Ekolü

İlke Kızmaz

Öz


Halk dansları, geçtiğimiz yüzyıl boyunca halk kültürünün bir parçası olmaktan sahne sanatı olmaya doğru bir evrilme süreci geçirmiştir. Bu sürecin sonuçlarından biri olarak halk danslarının meslekleşmesi serüveni başlamış ve bu serüven günümüze kadar sürerek kendine büyük bir sektör yaratmıştır. Bu bildiri kapsamında halk danslarının bu evrilme süreci ve profesyonelleşme serüvenini 1937’de eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde kurulan SSCB Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu, nam-ı diğer Moiseyev Dans Topluluğu, bugünkü adıyla ise Igor Moiseyev Balesi örneği üzerinden incelenecektir.

Moiseyev Dans Topluluğunun halk dansları açısından önemi, dünyada bilinen ilk büyük profesyonel halk dansları topluluğu olmasıdır. Ayrıca yine dünyada ilk kez halk dansları ile bale disiplini Sovyet koreograf Igor Moiseyev tarafından sentezlenmiş, ve bu topluluk aracılığıyla baleleştirilmiş halk dansları yeni bir sahne sanatı olarak evrensel anlamda kabul görmüştür. Bu sürecin doğal sonuçlarından biri olarak da halk dansları dansçılarının profesyonelleşmesi olgusu ortaya çıkmıştır.

Bu çalışmada halk danslarında profesyonelleşmenin ilk örneği olarak Moiseyev Dans Topluluğunun kuruluş serüveni ve koreografilerini sanatsal ve sosyo-politik olarak ele almaya, bu ekolün yansımalarına ve profesyonelleşmeye olan etkilerine değinmeye çalışılacaktır.


Anahtar Kelimeler


Halk Dansları; Moiseyev Dans Topluluğu, Profesyonelleşme; SSCB; Sahne Sanatları; Bale

Kaynaklar


Altıok, H. -Ü. (2014). Profesyonellik: kavram analizi. Deuhyo Ed , 151-155.

Anderson, J. (2007). Igor Moiseyev, 101, Choreographer, Dies, November 3, 2007. www.nytimes.com: http://www.nytimes.com/2007/11/03/arts/dance/03moiseyev.html?_r=0

Chudnovsky, M. (1959). Dancing to fame, Moscow: Foreign Languages Publishing House.

Devlin, M. (2014). Avrupa'da gençlik çalışması, profesyonellik ve profesyonelleşme. Y. Y. Kurtaran içinde. Gençlik Çalışmaları Tarihi, s.127. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Gökçora, İ. H. (2005). Toplumsal yaşamımızda ve Türk bilim dünyasında profesyonel ve profesyonellik kavramlarına değin. Bilgi Dünyası , 237-250.

Hamm, K. E. (2009). The friendship of peoples; Soviet Ballet, Nationalities Policy, And The Artistic Media 1953-1968. Thesis Submitted in partial fulfillment of the requirements for the degree of Master of Arts . Illinois: University of Illinois.

Herdman, E. A. (2012). Meslekler ve profesyonellik. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi , 3-7.

Inozemceva, G. (1970). Mastera stseni- geroyi sotsialisticheskogo turda. Vserossiyskoje teatralnoje obshestvo .

Kealiinohomoku, J. W. (2007). Halk dansı. Milli Folklor , 127-146.

Küçükgüngör, E. (1998). Türk hukukunda sporcuların hukuki durumu. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi , 127-139.

Pushkova, D. (2013). Prominent Russians: Igor Moiseyev. 2014 tarihinde www.russiapedia.rt.com: http://russiapedia.rt.com/prominent-russians/art/igor-moiseev/

Shay, A. (2002). Choreographic politics. Wesleyan University Press.

Shay, A. (1999). Parallel traditions: State folk dance ensembles and folk dance in "the field". Dance Research Journal , 29-56.

Yüceil, Z. (2007). Modernization through dancing bodies in Turkey. The Department of History The Institute of Social Sciences For the Degree of Doctor of Philosophy . İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır