Drama ve Oyunlaştırılmış Kısa Filmler Aracılığıyla Öğrenci Kişilik Hizmetleri Kavramlarının Araştırılması

Suna Arslan, Emir Tufan Çaykuş

Öz


Bu araştırmada, disiplinler arası bir yaklaşımla Eğitsel/Yaratıcı Drama programlarında kısa filmlerden yararlanarak RPD’nin temel kavramlarının öğrenilmesi/tartışılması ve hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın temel amacı “RPD hizmetlerinin bir alt alanı olan Öğrenci Kişilik Hizmetleri ile ilgili kavramların yaratıcı drama programları kapsamında kısa film türündeki sanat yapıtlarından yararlanarak tartışılması” ile ilgili bulgu ve sonuçlara ulaşmaktır.

Araştırma, nicel ve nitel yöntemleri birlikte kullanma olanağı vermesi ve birden fazla veri toplama tekniği kullanılması olanağı sağladığı için işbirlikli durum çalışması modeline göre yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 2013-2014 eğitim öğretim yılı Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi ABD 2. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada nitel yöntem uyarınca “Drama Dersi Gözlem Kayıtları” ve “Kısa Film-Drama Etkinlik ve Değerlendirme Raporları”; nicel yöntem uyarınca ise  araştırma için özel olarak hazırlanmış “RPD Kavramları Hazırbulunuşluluk-Öğrenme Düzeyi” ve “Drama Kavramları Hazırbulunuşluluk-Öğrenme Düzeyi” bilgi testleri ön test-son test olarak kullanılmıştır. Araştırmanın nicel veri kısmını oluşturan bilgi testleri SPSS 20.0 istatistik programlı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel verilerini oluşturan drama dersi gözlem kayıtlarının ve kısa film-drama etkinlik ve değerlendirme raporlarının analizleri içerik analizi yöntemi uyarınca yapılmıştır. Araştırmada nicel veri toplama aracı olarak kullanılan ön test-son test bilgi testleri sonuçları, uygulanan yaratıcı drama programının RPD ve yaratıcı drama kavramlarının öğretilmesinde başarılı olduğunu göstermektedir. Nitel veri analizi sonuçlarında ise nicel verileri destekler nitelikte “yaratıcılık, katarsis, problem çözme, grup iletişimi, rol oluşturma” gibi yaratıcı drama ve R-PD ortak kavramlarına ulaşılmıştır.

Araştırma sonucunda Öğrenci Kişilik Hizmetleri kavramlarının kısa film türündeki sanat yapıtlarından yararlanılarak oluşturulan Yaratıcı Drama Programları aracılığı ile sezdirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.


Anahtar Kelimeler


Yaratıcı drama; RPD; ÖKH; Grup ilişkileri; Kısa film

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (2013). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: Pegem.

Adıgüzel, Ö. (2006). Yaratıcı drama kavramı, bileşenleri ve aşamaları. Ankara Üniversitesi, Yaratıcı Drama Dergisi, 1(1), 22.

Glesne, C. (2013). Nitel araştırmaya giriş (Çev. Ersoy,A., Yalçınoğlu,P.). Ankara: Anı Yayıncılık.

Okvuran, A. (2001). Drama öğretmeninin yetişim sorunsalı. Öğretmen Dünyası Aylık Meslek Dergisi, 8-19.

Özoğlu, S.Ç. (1992). Davranış bilimlerinde anket; Bilgi toplama araçlarının geliştirilmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 25 (2), 321-337.

San, İ. (1990). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23 (2), 573-582.

San, İ. (1996). Yaratıcılığı geliştiren bir yöntem ve yaratıcı bireyi yetiştiren bir disiplin –eğitsel yaratıcı drama. Yeni Türkiye Dergisi, Eğitim Özel Sayısı, Ocak-Şubat, Sayı 7, 149.

Tan, H. (2000). Psikolojik danışma ve rehberlik teori ve uygulama. Ankara: MEB Yayınları

Üstündağ, T. (2001). Yaratıcı drama öğretmenimin günlüğü. Ankara: PegemA Yayınları.

Üstündağ, T. (2002). Yaratıcılığa yolculuk. Ankara: Pegem Yayınları.

Yavuzer, H. (1993). Çocuk psikolojisi. (9. bs.) İstanbul: Remzi Kitabevi.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal bilimlerde nitel arastirma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.

Çakır , İ. A. ve Okvuran, A. (2001). Bir eğitim ortamı olarak müze ve müze çalışmaları. Anadolu Sanat Dergisi, 11, 87-93. https://earsiv.anadolu.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11421/937/172606.pdf?sequence=1&isAllowed=y


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır