Türkçe Ders Kitaplarında Drama Etkinlikleri

Yıldız Yenen Avcı

Öz


durumuna getiren drama; kazanımların gerçekleştirilmesinde rol oynayan yöntemlerden biridir. Bu çalışmada Türkçe ders kitapları drama etkinlikleri bakımından incelenmiştir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi modelindedir. Çalışmanın örneklemini 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı içerisinde MEB’e bağlı okullarda okutulması karara bağlanan 6, 7 ve 8. Sınıf Öğretmen Kılavuz Kitapları oluşturmaktadır. Veri kaynağı olarak Aydın ilinde okutulan kitaplar incelemeye esas alınmıştır.

İncelenen kitaplarda, drama etkinliklerinin tema ve alt temalarda belirli bir dağılıma göre yer almadığı ve drama uygulamalarının daha çok konuşma yöntem ve teknikleriyle ilişkilendirildiği görülmektedir. Yazma ile ilgili etkinlikler ise neredeyse yok gibidir. 6. Sınıf için hazırlanan kitabın drama yönteminde başvurulan konu ve kaynaklar bakımından, 7. Sınıf için hazırlanan kitabın ise uygulamaların çeşitliliği bakımından daha kapsamlı olduğu tespit edilmiştir. Dramaya ilişkin etkinliklerde genel olarak bir duruma yönelik günlük konuşmalar ile hikâye türündeki metinlerinden yararlanıldığı görülür. Türkçe ders kitaplarında drama uygulamalarının yalnızca sınıf içinde gerçekleştirildiği; sahne/dekor unsurlarıyla ve müzikle desteklenmediğini söylemek mümkündür. Oyuna yönelik tartışmaların yer almadığı kitaplarda, değerlendirilme çalışmalarının temel dil becerilerindeki amaç ve kazanımlarla ilişkilendirilmiş olması ise olumlu bir durumdur.


Anahtar Kelimeler


Drama etkinlikleri, Türkçe ders kitapları, Tema ve alt temalar, Konu ve kaynaklar, Temel dil becerileri, Uygulamalar ve değerlendirme.

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (2014). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Annarella, L. A. (1999). Using creative drama ın the writting and reading process. ED445 358 www.searchERIC.org/ericdc/ED434379.htm adresinden alınmıştır.

Arhan, S., Başar, S., Demirel, T. (2014). İlköğretim Türkçe 8 öğretmen kılavuz kitabı. Ankara: MEB Devlet Kitapları, Saray Matbaacılık.

Ataman, M. (2013). Yaratıcı yazma için yaratıcı drama. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Esslin, M. (1996). Dram sanatının alanı (Ö. Nutku, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Fulford, J., Hutchings, M., Ross, A. ve Schmitz, H. (2001). İlköğretimde drama (L. Küçükahmet, H. Borçbakan ve S. Sadi Karamanoğlu, Çev.). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Güneş, F. (2013). Türkçe öğretimi-yaklaşımlar ve modeller. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Komisyon (2014a). İlköğretim Türkçe 6 öğretmen kılavuz kitabı. Ankara: MEB Devlet Kitapları, Saray Matbaacılık.

Komisyon (2014b). İlköğretim Türkçe 7 öğretmen kılavuz kitabı. Ankara: MEB Devlet Kitapları, Saray Matbaacılık.

MEB (2004). İlköğretim Türkçe dersi (1-5. Sınıflar) öğretim programı ve kılavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

MEB (2006). İlköğretim Türkçe dersi (6, 7, 8. Sınıflar) öğretim programı. http://ttkb.MEB.gov.tr/program2.aspx adresinden erişilmiştir.

MEB (2009). İlköğretim Türkçe dersi öğretim programı ve kılavuzu (1-5. Sınıflar). Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

Nutku, Ö. (1983). Dram sanatı. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları.

Önder, A. (2006). İlköğretimde eğitici drama. İstanbul: Morpa Yayınları.

San, İ. (1977). Sanatsal yaratma ve çocukta yaratıcılık. Ankara: Türkiye İş Bankası Yayınları.

Uşaklı, H. (2014). Drama ve iletişim becerileri. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Üstündağ, T. (2001). Yaratıcı drama öğretmenimin günlüğü. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır