Yaratıcı Drama Yöntemi ile Verilen Eğitimin Okul Öncesi Öğrencilerinin Çevre Farkındalığına Etkisi

Özge Aydın, Necdet Aykaç

Öz


Bu araştırmada, yaratıcı drama yöntemi ile verilen eğitimin okul öncesi öğrencilerinin çevre farkındalığına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden oluşan karma modelin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu 2011-2012 eğitim- öğretim yılında Aydın ili, Kuşadası ilçesi, Mücella Emgin Anaokulu’nda öğrenim gören 4 yaş A sınıfı ve 4 yaş B sınıfı öğrencileri oluşturmuştur. Çalışma, deney grubunda 22, kontrol grubunda 22 öğrenci olmak üzere toplam 44 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada, nicel veriler “Gözlem Fomu” ile nitel veriler ise öğrenciler ile yapılan görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen nicel veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Nitel veriler ise betimsel analiz yöntemiyle öğrenciler ile yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Görüşme formu ile ortaya çıkan nitel veriler, betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, deney grubunda uygulanan çevre eğitimi konularıyla kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin, kontrol grubunda uygulanan öğretmen kılavuz kitaplarına dayalı etkinliklere göre, öğrencilerin çevreye ilişkin bilgi ve farkındalık düzeylerini anlamlı derecede arttırdığı görülmüştür. Öğrencilerle gerçekleştirilen odak grup görüşmelerinden betimsel analiz ile elde edilen veriler de bu sonucu destekler niteliktedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında çevre eğitimi, okul öncesi eğitim programına göre oluşturulan öğretmen kılavuz kitaplarına bağlı bir öğretim olmaktan çıkarılarak çevreye ilişkin kavramlar ile birlikte yaratıcı drama gibi öğrenciyi etkin kılan yöntemlerle gerçekleştirilmelidir.


Anahtar Kelimeler


Okul öncesi eğitim; Çevre eğitimi; Yaratıcı drama

Kaynaklar


Atasoy, E. (2006). Çevre için eğitim, çocuk doğa etkileşimi. Bursa: Ezgi Kitabevi.

Başal, H. A. (2005). Çocuklar için, uygulamalı çevre eğitimi. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş.(2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. İstatistik, araştırma deseni SPSS uygulamaları ve yorum. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Çepel, N. (1983). Genel ekoloji. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayını. Yayın No: 352.

Çevre Kanunu (1983). Resmi Gazete. Yayım Tarihi: 11.08.1983. Sayısı: 18132, Numarası: 2872. [Online]: http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2872.pdf adresinden 30 Temmuz 2012 tarihinde indirilmiştir.

Erten, S. (2004). Çevre eğitimi ve çevre bilinci nedir? Çevre eğitimi nasıl olmalıdır? Çevre ve İnsan Dergisi. 65/66. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~serten/makaleler/cevre.pdf adresinden 11 Temmuz 2012 tarihinde indirilmiştir.

Görmez, K. (Haziran,1989). Çevre sorunları ve çevre politikaları üzerine bazı mülahazalar. Türkiye Günlüğü, 3, s.6.

Gülay, H. ve Öznacar, M. (2010). Okul öncesi dönem çocukları için çevre eğitimi etkinlikleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Gülay, H. ve Önder, A. (2011). Sürdürülebilir gelişim için, okul öncesi dönemde çevre eğitimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Karasar, N. (2009). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Oktay, A. (1999). Yaşamın sihirli yılları: okul öncesi dönem. İstanbul: Epsilon Yayınları.

Orr, D.W. (2002). Politics economy and the ecology of childhood. In P.H. Kahn & S.R. Kellert (Eds.), Children and Nature: Psychological, Sociocultural and Evulutionary İnvestigations (pp. 279-304). Cambridge, M.A. : MIT Press.

Ömeroğlu, E., Ersoy, E., Tezel (Şahin), F., Kandır, A. & Turla, A. (2010). Yaratıcı dramanın okul öncesi eğitim programındaki yeri ve hedefleri. Okul Öncesi Eğitimde Drama, Teoriden Uygulamaya. Ankara: KÖK Yayıncılık. ss.19-28.

Robertson, J. S. (2008). Forming preeschoolers’ environmental attitude: lasting effects of early childhood environmental education. Unpublished Master’s thesis. Royal Roads University, Canada.

Tombul, F. (2006). Türkiye’de çevre için eğitime verilen önem. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Türkmen. L. (2010). Ekolojik Konu ve Sorunlar. Çevre Eğitimi. (Edt: O. Bozkurt). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. ss.153-177.

Yıldırım A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır