Kadın Eğitmenlerin Gözünden Çağdaş Drama Derneği ve Kadın Sorunu

Zeki Özen, İhsan Metinnam, Serkan Keleşoğlu, Nejat Akfırat

Öz


Bu araştırmanın amacı; çoğunluğunu kadın üyelerin oluşturduğu bir demokratik kitle örgütü olan Çağdaş Drama Derneği’nin kadın sorunlarına yönelik duruşunu ve yaratıcı dramanın kadın eğitmenlerin kendinlerine yönelik kadınlık algısında ne gibi etkilerinin olduğunu kadın eğitmenlerin görüşleri açısından değerlendirmektir. Bu amaca yönelik olarak 23 kadın eğitmenden yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla görüşleri alınmıştır. Kadın eğitmenlerin görüşlerinden elde edilen veriler  nitel araştırma veri analizi tekniklerinden betimsel  analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucuna göre; kadın eğitmenlerin çoğunluğu Çağdaş Drama Derneği’nin kadın sorunlarına yönelik çalışmalarını kısmen yeterli olarak değerlendirmektedir. Kadın eğitmenler, Çağdaş Drama Derneği’nin kadın sorunlarına yönelik olarak akademik çalışmalar organize etmesini, kadın dernekleri ile ortak projeler yürütmesini, dernek bünyesinde kadın sorununa yönelik çalışma birimlerinin kurulmasını ve dernek tüzüğünde konuya ilişkin değişiklikler yapılmasını önermektedirler.


Anahtar Kelimeler


Çağdaş Drama Derneği; Demokratik kitle örgütü; Kadın sorunları

Kaynaklar


Adıgüzel, (2016). Eğitimde yaratıcı drama (7. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Altınova, H.H. (2009). Yaratıcı drama yönteminin kadınların özsaygı düzeyine ve toplumsal cinsiyet bilincine etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.

Ataş, S. (2006). Farklı alt-kültür gruplarında kadın emeğinin konumuna yönelik karşılaştırmalı bir araştırma- Suluova örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.

Baki, E. S. (2015). Kadınlık algısı üzerine görsel çözümlemeler. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Creswell, J. W. (2013). Nitel araştırma yöntemleri beş yaklaşıma göre nitel araştırma ve araştırma deseni (Çev. Ed. Bütün, M. ve Demir, S. B.). Ankara: Siyasal Kitabevi.

Çakır, Ö. (2008). Türkiye’de kadının çalışma yaşamından dışlanması, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31, 25-47.

Çelik, Ş. (2012). To fight for women’s rights from a glocal perpective. Akademik Araştırmalar Dergisi. 54, 69-82.

Dökmen, Y. Z. (2010). Toplumsal cinsiyet/sosyal psikolojik açıklamalar. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Taylor, S.E, Peplau, L.A., Sears, D. O. (2007). Sosyal psikoloji. Ankara: İmge Yayınları.

Ersöz, A. G. (2015). Özel alan / kamusal alan dikotomisi: kadınlığın "doğası" ve kamusal alandan dışlanmışlığı. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi / Journal of So-ciological Research, 18 (1), 80-102.

Foley, S., Hang-Yue, N. & Loi, (2004). Rantecedents and consequences of perceived gender discrimination: a social identity perspective. Asia Pacific Journal of Management, October 2004.

Gutek, B.A., Cohen, A.G., Tsuı, A. (1996). Reactions to perceives discrimination, Human Relations, 49 (6), 791-814.

Güney, Karaboğa, B. (2006). Kadın oyuncularla ‘’kadınlık durumu’’ üzerine yaratıcı drama. Yayımlanmamış dernek projesi. Ankara: T. C. MEB Özel Doğaç.

Güzel, B. (2015). Lysistrata: kadının antik yunan toplumundaki yeri. Turkish Studies. 10(10). 505-522.

Kağıtçıbaşı, Ç. (1999). Yeni insan ve insanlar (10.Basım). İstanbul: Evrim Yayınevi.

Kartal, T. (2011). Ev kadınlarının kendilerini ifade etmelerinde yaratıcı dramanın kullanımı. Yayımlanmamış dernek projesi. Ankara: T. C. MEB Özel Doğaç.

Mitnick, D. H. (2006). The impact of working women on work/life balance perspectives. Master of Science in Organizational Dynamics These, University of Pennsylvania. http://repository.upenn.edu/od_theses_msod/

Ngo, H. Y., Tang, C. S., & Au, W. W. (2002). Behavioral responses to employment discrimination: A study of Hong Kong workers. International Journal of Human Resource Management, 13, 1206-1023.

Onay, M. (2009). Algılanan cinsiyet ayrımcılığının sonuçları ve konuyla ilgili ampirik bir araştırma, Ege Acedemic Review. 9(4), 1101-1125.

San, C. (2009). Toplumsal değişim ile yaratıcı drama ilişkisi. Yaratıcı Drama Dergisi, 4(8).

Uşen, Ş., Delen, M. (2011). Eğitimli kadınların çalışma hayatına ilişkin tercihleri İstanbul örneği, Kamu İş, 11 (4).

Yıldırım, A., Şimşek, H. (2005). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır