Yaratıcı Drama Dersinin Üniversite Öğrencilerinin Benlik Algısı Üzerine Etkisi

Serap Antepli, Gülnur Korkmaz

Öz


Bu çalışma, yaratıcı drama dersinin üniversite öğrencilerinin benlik algısı üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Eğitimi Öğretmenliği Programına devam eden 85 ikinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplamak amacıyla, Kişisel Bilgi Formu ve Sosyal Karşılaştırma Ölçeği (SKÖ) kullanılmıştır. Toplanan veriler “Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi” ve “T-Testi” ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, yaratıcı drama eğitimi alan öğrencilerin Sosyal Karşılaştırma Ölçeğinden aldıkları deney öncesi ve sonrası puanları arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir (p<.000). Yaratıcı drama eğitimi alan öğrencilerin en son bitirdiği okul türüne göre ön test-son test puanları arasında ise anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur (p>.005).


Anahtar Kelimeler


Yaratıcı drama, benlik algısı, çocuk gelişimi eğitimi

Kaynaklar


Adıgüzel, Ö. (2006a). Yaratıcı drama derslerine (okulöncesinde drama ve ilköğretimde drama) ilişkin tutum ölçeği geliştirilmesi. Yaratıcı Drama Dergisi, 1(2),7-11.

Adıgüzel, Ö. (2006b). Yaşantılara dayalı öğrenme, yaratıcı drama ve süreçsel drama ilişkileri, Yaratıcı Drama Dergisi, 1(1).

Antepli, S., Dizdaroğlu, B., Öztepe, B. (2009). İlköğretimde yaratıcı drama ve öz değerlendirme, Eğitimde Yeni Yönelimler-V Öğrenmenin Doğası ve Değerlendirme Sempozyumu, Özel Tevfik Fikret Okulları, İzmir, 18 Nisan.

Can Yaşar, M. ve Ömeroğlu, E. (2005). Drama dersi alan kız meslek lisesi son sınıf öğrencilerinin drama dersine ilişkin görüşlerinin incelenmesi, Eğitimde Yeni Yönelimler II, Eğitimde Oyun Sempozyumu, Özel Tevfik Fikret Okulları, Ankara, 14 Mayıs,

Cevher, F. N. ve Buluş, M. (2006). Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaş çocuklarında akademik benlik saygısı. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 28-30.

Çağdaş, A. ve Seçer Şahin, Z. (2002). Çocuk ve Ergende Sosyal ve Ahlak Gelişimi. R. Arı (Ed.). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Dinçer, F. (2008). Hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin benlik saygısı ve atılganlık düzeyleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anabilim Dalı.

Fleming, M., Merrell, C. and Tymms, P. (2004). The impact of drama on pupils' language, mathematics, and attitude in two primary schools. Research in Drama Education. 9(2):177-197.

Güven, İ. (2006). Okul öncesinde dramadan yararlanma ilkeleri, çocukta yaratıcılık ve drama, A. Öztürk (Ed.) (4. Baskı). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

Güleç, H. (2005), Dramanın benlik kavramı üzerine etkisi. 2. Uluslar Arası Çocuk ve İletişim Kongresi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, İstanbul, 4-6 Nisan.

Gürsoy, R. C. (2009). Okul öncesi öğretmenlerinin benlik saygılarının öğretmenlik tutumlarına etkisinin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Hendy, L and Toon, L. (2001). Supporting drama and ımaginative play in the early years. Buchkingham.Philadelphia: Open University Press.

Kara, Y. ve Çam, F. (2007). Yaratıcı drama yönteminin bazı sosyal becerilerin kazandırılmasına etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 145-155.

Min Lin, S. (1999). The effect of creative drama on story comprehension for children in tawan. Ph.D Thesis, USA: Arizona State University.

San, İ. (2002). Eğitimde yaratıcı drama. Yaratıcı drama. H.Ö.Adıgüzel (Ed.),(1. Baskı) Ankara: Naturel Yayıncılık.

Sayıner, B., Savaşan, E., Sözen, D., Köknel, Ö. (2007). Yükseköğretim gençliğinin benlik algısının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi: İstanbul ticaret üniversitesi örneği, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (11),253-265.

Şahin, N. H., Durak Batıgün, A., Uğurtaş, S. (2002). Kısa Semptom Envanteri (KSE): ergenler için kullanımının geçerlik, güvenilirlik ve faktör yapısı, Türk Psikiyatri Dergisi, 13(2): 125-135.

Taşkıran, S. (2005). Drama yöntemi ile ilköğretim dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersinin işlenişinin öğrenme ve öğrencilerin benlik kavramına etkisi yönünden değerlendirilmesi. Konya: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi: Selçuk Üniversitesi.

Uşaklı, H. (2006). Drama temelli grup rehberliğinin ilköğretim V. sınıf öğrencilerinin arkadaşlık ilişkileri, atılganlık düzeyi ve benlik-saygısına etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Ünal Erhan, T. (2000). İlköğretimde hayat bilgisi dersinin drama ile verilmesinin dersin öğrenilmesine ve çocukların benlik kavramlarına etkisinin incelenmesi. Ankara: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi.

Yayla Ceylan, Ş. (2010). Okul Öncesi Eğitimde Drama “Sosyal –Duygusal Gelişim” E. Ömeroğlu, (Ed.) Ankara: Mavi Yunus Karaca Eğitim Yayınları.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır