27 Kasım 2012 IDEA Dünya Yaratıcı Drama Günü Ulusal Drama Bildirgesi

Ayşe Okvuran

Öz


Dramaya gönül veren herkesin 27 Kasım IDEA DÜNYA YARATICI DRAMA GÜNÜ’nü kutluyorum.

 

1980’li yıllarda yaratıcı dramaya başladığımızda genç ve neşeli bir grup olarak yeni ve belirsiz bir hedefi gerçekleştirmek için yola koyulmuştuk. Şimdi ise yaratıcı dramada dördüncü kuşağı yetiştiriyoruz. Çoktan genç ve “olgun” dramacılar diye bir ayrım  oluştu. Drama başlangıçta amatördü, şimdi profesyonel bir meslek oldu. Önceleri tek bir drama varken şimdi yaratıcı dramanın kolları, teknikleri, biçimleri oluştu. Artık kimseye drama nedir diye anlatmak zorunda kalmadığımız için seviniyorum. Genç ve “olgun” dramacıların bu gelişmede katkısı büyüktür.

 

Yaratıcı drama bizi neden mutlu eder, insanlık açısından neye ya da nelere dokunur? Bana göre yaratıcı drama herkes için ortak bir tarihe, geçmişe ve yaşantılara dokunmaktadır. Sanat ve edebiyattaki evrensel dil nasıl hem bireye ve hem de tüm insanlığa dokunabiliyorsa yaratıcı drama da aynı evrensel dili oyun yoluyla yakalamakta, hem bize hem de insanlığa dokunmaktadır. Yaratıcı drama oyunlarında herkes kendisini bulmakta, bir grupla birlikte olma, ait olma duygusu yaratıcı dramanın verdiği tadı, keyfi ve bağlılığı artırmaktadır.

 

Yaşamı geriye saramayız ama yaratıcı drama yoluyla geriye dönebiliriz. Anılarımızın yaptığını drama bize oyun yoluyla yapmaktadır. Ancak yaratıcı dramanın olasılıkları henüz yeterince denenmedi, bunu genç kuşaktan bekliyorum. Bana göre yaratıcı drama sanat, eğitim ve tiyatrodan oluşan görünmez bir sacayağının üzerinde oturmaktadır. Yaratıcı drama hem bu üçüne ait ve hem de bu üçünden farklıdır. Ben en güçlü ayağın sanat olduğuna ya da olması gerektiğine inanıyorum. Yaratıcı drama alanına ilgi duyan gençlerin sanattan daha çok yararlanmalarını arzuluyorum. Aynı gençlerin yaratıcı dramada daha muhalif ve yaratıcı bir dünya yaratmalarını bekliyorum. Unutmayın oyun kurgu, dünya gerçektir.

 


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır