Maddenin Yapısı ve Özellikleri Ünitesinde Yaratıcı Drama Yönteminin Kullanılması Üzerine Bir Uygulama Çalışması ve Öğrenci Görüşleri

Şahin İdin

Öz


Bu araştırmanın amacı 7. Sınıf Maddenin Yapısı ve Özellikleri ünitesinin yaratıcı drama yöntemi ile işlenmesi sürecinde öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine karşı düşüncelerini, öğretmenlerin ve öğrencilerin süreçteki rollerini belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması tercih edilmiştir. Araştırma verilerinin elde edilmesinde görüşme, gözlem ve doküman analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma, Ankara’da bulunan bir devlet ortaokulunda 7. sınıfta öğrenim gören 21 öğrenci ile 2013-2014 eğitim-öğretim yılının güz döneminde dört hafta süresince yürütülmüştür. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak dokuz maddeden oluşturulan, geçerliği ve güvenirliği sağlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile günlük kullanılmıştır. Ünite bitiminde çalışmaya katılan altı öğrenci ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden ve günlüklerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Gözlem verilerinin çözümlenmesinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Görüşme yapılan öğrencilerin tümü yaratıcı drama yöntemi ile işlenen Fen ve Teknoloji derslerini sevdiklerini, dersten keyif aldıklarını ve ders başarılarının arttığını belirtmişlerdir. Öğrenciler buna ek olarak, Fen ve Teknoloji dersinde yaratıcı drama yönteminin kullanılması gerektiğini belirtmişlerdir. Yaratıcı drama yönteminin Fen ve Teknoloji dersinin diğer ünitelerinde ve konularında da kullanılması öneriler arasında yer almaktadır.


Anahtar Kelimeler


Fen; İçerik analizi; Yaratıcı drama

Kaynaklar


Açıl, E. (2012). Fen eğitiminde yaratıcı drama yönteminin ilköğretim öğrencilerinin bilimsel yaratıcılıklarına ve akademik başarılarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Ayas, A. Ve Özmen H. (2002). Lise kimya öğrencilerinin maddenin tanecikli yapısı kavramını anlama seviyelerine ilişkin bir çalışma. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, 19(2), 45-60.

Adıgüzel, Ö. (2012). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: Naturel Yayıncılık.

Can, T. B., (2013). The effects of using creative drama in science education on students’ achievements and scientific process skills. Elementary Education Online, 12(1), 120-131.

Creswell J. W. (2007). Qualitative inquiry research design. Choosing among five approaches, Thousand Oaks,California: Sage Publications.

Çepni, S. (2007). Kuramdan uygulamaya fen ve teknoloji öğretimi (9. Baskı). Ankara: Pegem A yayıncılık.

Çopur, T. (2014). Mekanik konularının öğretiminde yaratıcı drama yönteminin uygulanması ve değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Hatch, J.A. (2002). Doing qualitative research in education settings. Albany: State University of New York Press.

İdin, Ş. (2015). Zenginleştirilmiş eğitim uygulamalarinin 7. sinif öğrencilerinin fen bilimleri ders başarilari tutumlari ve kaliciliğa etkisi. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kahyaoğlu, H., Yavuzer, Y. ve Aydede M.N. (2010). Fen bilgisi dersinin öğretiminde yaratıcı drama yönteminin akademik başarıya etkisi, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 8 (3), 741-758.

MEB., (2000). İlköğretim okulu fen bilgisi dersi öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

MEB., (2005). İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

MEB., (2012). Ortaokul ve imam hatip ortaokulu drama dersi (5 ve 6. Sınıflar) öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

MEB., (2013). İlköğretim kurumları fen bilimleri dersi (3,4,5,6,7 ve 8. Sınıflar) öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

MEB., (2016). PISA Nedir? [Çevrim-içi: http://pisa.meb.gov.tr/?page_id=18], Erişim tarihi: 28.04.2016.

MEB., (2016). Öğretmenlik mesleği genel yeterlikleri. [Çevrim-içi: http://otmg.meb.gov.tr/belgeler/ogretmen_yeterlikleri_kitabi/%C3%96%C4%9Fretmen_Yeterlikleri_Kitab%C4%B1_genel_yeterlikler_par%C3%A7a_2.pdf], Erişim tarihi: 16.06.2016.

Merriam, S.B. (2009). Qualitative research. a guide to design and implementation (2nd ed.). San Francisco: Jossey-Bass

Miles, M. B., ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis: An expanded sourcebook (2nd ed.). Thousand Oaks, California: Sage Publications.

Miller, D.L. (1997). One strategy for assessing the trustworthiness of qualitative research: Operationality the external audit. Dissertation Abstract International, (ERIC No. 4112668)

National Research Council (NRC), 1996. National science education standards. Washington, DC: Natioanal Academy Pres.

Shenton, A. (2004). Strategies for ensuring trustworthiness in qualitative research projects. Education for Information, 22, 63-75.

Özdemir, P. ve Üstündağ, T. (2007). Fen ve teknoloji alanındaki ünlü bilim adamlarına ilişkin yaratıcı drama eğitim programı. İlköğretim Online Dergisi, 6(2), 226-233.

Teker, E. (2009). Fen ve teknoloji öğretiminde yaratıcı drama yönteminin kullanılmasının ilköğretim öğrencilerinin fenne yönelik görüşlerine ve çevre ile ilgili problem durumlara etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Tuncel, S. (2009). İlköğretim 6. sınıf fen ve teknoloji dersinde maddenin tanecikli yapısı ünitesinin yaratıcı drama ile öğretiminin öğrencilerin başarısına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Ürek, R.Ö. ve Tarhan, L. (2005). Kovalent bağlar konusundaki kavram yanılgılarının giderilmesinde yapılandırmacılığa dayalı bir aktif öğrenme uygulaması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 168-177.

Üstündağ, T. (1996). Yaratıcı dramanın üç boyutu. Yaşadıkça Eğitim, 46, 19-23.

Üstündağ, T. (2010). Yaratıcı drama öğretmenimin günlüğü. (10.bs.). Ankara: PegemA Yayıncılık.

Yağmur, (2010). 7.Sınıf fen ve teknoloji dersinin yaratıcı drama destekli işlenmesinin eleştirel düşünme becerisi ve başarı üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Yıldırım A., & Şimşek H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (7. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yıldırım, K. (2010). Nitel araştırmalarda niteliği artırma. İlköğretim Online, 9(1), 79-92.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

YÖK, (2016). Ulusal Tez Merkezi. [Çevrim-içi: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp], Erişim tarihi: 02.05.2016.


Tam Metin: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
TUDEB is licensed under a Creative Commons License.

Copyright © 2016

Yaratıcı Drama Dergisi

Tüm Hakları Saklıdır